Lézer-járvány a reptér környékén

Veszélyes játék, felelőtlen emberek, sokszor kiskorúak buta játéka vagy a bűnözők harci módszere, de ez utóbbi inkább külföldön jellemező. Ferihegynél idén eddig 15 esetben lézereztek a gépekre.

A Légügyi Hivataltól az IHO azt az információt kapta, hogy idén eddig 15 lézeres esetet jelentettek a pilóták a ferihegyi megközelítések során: ez tehát azon esetek száma, amikor a személyzet jelentette az incidenst az irányítóknak, akik továbbították az információt a hatóságnak. Lehet, hogy a tényleges esetek száma ennél magasabb. Az iho/repülés értesülései szerint tavaly Magyarországon, közelebbről Ferihegy közelében, valahol Vecsésnél is sikeresen elfogtak a rendőrök egy lézerezőt, de lezárt eljárásról, ítéletről eddig senki nem tudott beszámolni. Történt kezdeményezés a repülés biztonságával foglalkozó hatósági szervezetek részéről arra, hogy a törvényhozók egészítsék ki illetve szigorítsák a lézerezésre vonatkozó BTK-kitételeket, de egyelőre ismereteink szerint ez ügyben sem született végleges döntés.

A lézerezés az amerikai tapasztalatok szerint vagy felelőtlen emberek, sokszor kiskorúak buta játéka, vagy bűnözők védekezési módszere például az őket figyelő vagy követő hatósági légi eszközök, például rendőrségi helikopterek ellen. Az FBI 2005 óta tart fenn külön jelentőrendszert az ilyen incidensekre, azóta az esetszám folyamatosan nő, az elmúlt években pedig ugrásszerűen emelkedik.  az amerikai hatóságok is egyre több esetben csípnek nyakon lézerezőket, de az ítéletek ? például a legutóbbi floridai esetben a hat hónap felfüggesztett börtön ? nem eléggé elrettentőek. A lézerezéssel foglalkozó weboldal friss jelentéseiből kiderül, hogy most már a helikopterek a gyakoribb célpontok, különösen az Egyesült Királyságban, de ami különösen elgondolkodtató, nemcsak rendőrségi, hanem mentőhelikopterek személyzetét is elvakított már néhány esetben lézerrel a földről.

forrás: IHO