Ideje felkészülni a télre!

A csendes őszi időnek egy pénteken érkező hidegfront vet véget, szombaton már havas esőre, hóra, komolyabb fagyra is számítani lehet, ezért itt az idő felkészülni a télies időjáráskor szokásos teendőkre – hívta fel a figyelmet az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A meteorológiai szolgálat honlapjára Egy hét alatt nyárból a télbe? címmel felkerült írás felidézi, hogy múlt szombaton az ország déli felében több helyen 25 fok körül alakult a csúcshőmérséklet, sőt a napi meleg rekord is megdőlt. Az OMSZ állomásainak mérései alapján a legmagasabb maximum-hőmérséklet október 20-án 1901 óta 26,5 Celsius-fok volt. Múlt szombaton Körösszakálon 26,8 fokot mértek, így ez lett az új napi rekord.
Mint kifejtették: a térségünk fölött elhelyezkedő anticiklont kezdetben még igen meleg levegő töltötte ki, ennek és a napsütésnek köszönhettük a déli megyékben az augusztus közepének, végének megfelelő hőmérsékleti értékeket. A pénteken érkező hidegfronttal viszont több hullámban sarkvidéki eredetű levegő éri el térségünket.

Az északról érkező hideg és a Földközi-tenger térségéből származó enyhe, nedves léghullámok épp a Kárpát-medence fölött találkoznak, emiatt több helyen jelentős csapadék várható. Az esőt a hideg levegő érkezésekor egyre inkább havas eső, majd hó váltja fel. A szolgálat jelenlegi előrejelzései szerint az alacsonyabban fekvő tájakon számottevő, tartósan megmaradó hóréteg kialakulásának kicsi a valószínűsége, de a 300-400 méternél magasabb dombok, hegyek egy része “vasárnapra jó eséllyel fehér lepelbe burkolózhat” – fogalmaztak. 
Az idei szezon eddigi legalacsonyabb hőmérsékletét október 11-én a Nógrád megyei Zabarban regisztrálták, ahol mínusz 3 fokot mértek. A meteorológiai szolgálat szerint a jövő hét elején minden bizonnyal ennél hidegebbre is számítani lehet, de hozzátették: a hétvégéig az előrejelzés, így a lehűlés mértéke és a várható csapadék mennyisége, halmazállapota még változhat. Ezzel együtt a meteorológiai szolgálat szerint most már nem árt felkészülni a téli időjárásra, így például az autókra felszerelni a téli gumikat és vízteleníteni a kerti csapokat.
A meteorológiai szolgálat jelenlegi előrejelzése szerint csütörtökön a legalacsonyabb hőmérséklet 2 és 9, a legmagasabb nappali hőmérséklet 12 és 17 fok között valószínű. Pénteken a leghidegebb órákban 1-9 fok várható, majd napközben 10-18 fokig emelkedhet a hőmérséklet. A hidegfront hatására szombaton egyes helyeken még 15 fokig emelkedhet a hőmérséklet, míg másutt már csak 3 fokos maximumok várhatók. Vasárnap a minimum-hőmérséklet mínusz 1 és plusz 4, a maximum-hőmérséklet plusz 2 és plusz 7 fok között valószínű.

Felkészült a rendőrség is a hideg időkre

A hideg időjárás minden évben komoly veszélyt jelent a hajléktalanok számára. Az elmúlt év októberétől idén márciusig a rendőrség 4901 esetben intézkedett hajléktalanokhoz köthető eseményekkel kapcsolatban. Sajnos a téli időjárás következtében 12 haláleset is bekövetkezett, ugyanakkor számos életet sikerült megmenteni, hiszen 1154 alkalommal mentő és krízis gépjármű igénybevételére is szükség volt. A rendőrség felkészült az elkövetkező hideg hónapokra, a veszélyeztetett emberek gyors krízisellátásában történő közreműködésre. Ennek érdekében a jól bevált gyakorlatnak megfelelően a rendőrség felvette a kapcsolatot a hajléktalanokat segítő, támogató karitatív szervezetekkel, illetve krízis központokkal. Együttműködik az önkormányzatokkal, a különböző társadalmi és civil szervezetekkel különösen a stratégiai partnerének számító polgárőr egyesületekkel, valamint a közterület-felügyelet és a társ-rendvédelmi szervek munkatársaival.

A hideg idő azonban nem csak a fedél nélkül élőket veszélyezteti, hanem a falvakban élő időseket is, akiknek életkörülményei sok esetben nem nyújtanak megfelelő védelmet a zord idővel szemben. A tragédiák megelőzése érdekében a helyi rendőri szervek a segítő karitatív szervezetekkel, tanyagondnokokkal közösen, polgárőrök bevonásával rendszeresen ellenőrzik a falvak idősek lakta utcáit, valamint a nagyobb közösségektől távol eső tanyákat.
Mindannyiunk érdeke, hogy a rászorulókon segíteni tudjunk, így a rendőrség arra kéri a lakosságot, hogy haladéktalanul értesítsék a hatóságot, ha a hideg időjárás következtében emberek életének veszélyeztetéséről van információjuk.

Csak megbízható helyről vásároljon tűzifát!

Beköszöntött az ősz, és ezen évszakkal a fűtési szezon, ezért felhívjuk mindenki figyelmét, hogy várhatóan hamarosan felbukkannak a házaló tűzifát hihetetlenül jó áron kínáló árusok is, akik többnyire az idős embereknek árulják a tüzelőnek valót.

Kétféle módon is becsaphatják a gyanútlan vásárlót:

– nem az ígért minőséget, és / vagy
– nem a kifizetett mennyiséget adják.

Csak megbízható helyről vásároljon!