Átvállalja az állam az önkormányzatok adósságát

Az önkormányzatok teljes adósságállományának mintegy a felét átvállalja az állam ? ezt Orbán Viktor kormányfő jelentette be egy szombati rendezvényen. A helyhatóságok így több mint hatszázmilliárd forintnyi hiteltől szabadulnak meg. Vecsés Város Önkormányzata még 2007. október 12-én és 2008. március 26-án változó kamatozású, összesen 992.746.940 Ft összegű svájci frank alapú kötvényt bocsátott ki.
A 2012.június 26-i képviselő-testületi ülésen az alábbi beszámolót tették közzé melyet a testület 10 igen szavazattal egyhangúan elfogadott:

Vecsés Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a 157/2007 ( IX. 18.) számú és a  37/2008 ( III.03.) számú határozatában döntött 300 millió; illetve 700 millió forint értékben értékpapír kibocsátásról negyedévenkénti beszámolási kötelezettség mellett.

 

A forint a svájci frankhoz viszonyítva a 2007. októberi kibocsátás óta megközelítőleg 68%-kal, míg a 2008. márciusi kibocsátás óta 53 %-kal gyengült.  A ?Vecsés? kötvény törlesztése 2010. március 31-én elkezdődött, negyedévente 59.470 CHF tőketörlesztő részlet esedékes.

Fizetett kamatok
Az Önkormányzat a kibocsátott kötvények után negyedévente fizet kamatot. A kamat mértéke negyedévente kerül felülvizsgálatra. A fizetendő kamat mértéke a ?Vecsés 2027?  kötvény esetében 3 havi CHF LIBOR + 1%, a ?Vecsés? kötvény esetében 3 havi CHF LIBOR + 1,2%. Az aktuális kamatlábak mértékét, a törlesztéskori árfolyamot valamint a fizetett kamatok összegét az alábbi táblázat mutatja be:

 

Összességében 2008.1. – 2011.4. negyedévében az Önkormányzat 92.203.699 Ft összegű kamatot fizetett ki az OTP Bank Nyrt-nek.

Betétlekötés

A ?Vecsés? kötvénykibocsátásból származó bevétel csak fejlesztési feladatokra fordítható, az összege a felhasználásáig lekötött betétben került elhelyezésre. 2010. április 23-án az Önkormányzat a teljes összeget lehívta, eddig az időpontig a betétlekötésből nagyságrendileg 62 millió Ft kamatbevétel származott.

forrás: Vecsés Város Önkormányzat

Önkormányzati kötvények

A meghatározás szerint az önkormányzati kötvény olyan hitelviszonyt megtestesítő értékpapír, amelyet az önkormányzat bocsát ki, annak érdekében, hogy a gazdálkodásához szükséges pénzeszközöket biztosítsa. Az önkormányzati kötvény mögött nem áll garancia. Ha a kibocsátó lejáratkor nem képes teljesíteni, végrehajtási eljárással lehet behajtani a követelést.
A vállalatokkal ellentétben azonban a végrehajtás sikertelensége esetén az önkormányzatokkal szemben felszámolási eljárás nem kezdeményezhető, ugyanis fizetésképtelenség esetén adósságrendezési eljárásnak van helye.
Az önkormányzati kötvényfinanszírozás számos olyan értékes, egyedi tulajdonsággal bír, melyek közvetlenül a kötvény értékpapír jellegéből következnek. A kötvény piacképessége miatt számos piaci szereplő megtakarításainak összegyűjtését és a helyi fejlesztések szolgálatába állítását is lehetővé teszi. Forgalomképessége által ráadásul a banki hitelekhez képest általában rugalmasabb, testre szabottabb törlesztési konstrukciók, pénzáramlás-típusok alakíthatók ki. A kötvények nyilvános kibocsátása révén ugyanakkor lehetőség nyílhat ? kihasználva az esetleges lokális kötődések erejét ? akár a piaci feltételekhez képest kedvezőbb forrásköltségű pénz-eszközök fejlesztési célra történő összegyűjtésére és felhasználására is.

 

A kabinet a települések hitelállományának több mint a felét átvállalja

1956 önkormányzat összesen 612,1 milliárd forintnyi adósságállományát veszi át az állam. A lépést Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be szombaton, a Fidesz által szervezett, önkormányzatok az adósság csapdájában című konferencián.Az adósságcsapdából kikerülve helyreállhat az önkormányzatok függetlensége, indokolta a döntést a miniszterelnök, aki szerint eljött az ideje, hogy a kormány ? az államadósság csökkentése és a devizahitelesek megsegítése után ? megnyissa az eladósodás elleni közdelem harmadik frontját.

A bejelentésnek voltak előzményei. A napokban Kósa Lajos, többször is jelezte: a városok tömegével válhatnak működésképtelenné, ha nem lesz változás. Többen Debrecen polgármesterének nyilatkozatai után többen számítottak arra, hogy a kormány, amely feladataik egy részével együtt a megyék adósságát is átvette, a települések helyzetét is hasonló módon fogja könnyíteni.

Az 5000 főnél kisebb lélekszámú települések adósságállományát egy az egyben átveszi az állam. Ez összesen 1673 önkormányzatot érint, amelyeknek együttes hitelállománya 97,3 milliárd forint (23,2 milliárd forint működési, 74,1 milliárd forint fejlesztési hitel).

A nagyobb települések esetében az adósságátvállalás mértéke attól függ, hogy az egy főre jutó helyi adóbevétel miként viszonyul az országos átlaghoz. Ha ez az arány eléri az országos átlagot, akkor a konszolidáció mértéke 40 százalékos, ha az átlag 75-100 százaléka közötti, akkor az állam az adósság felét vállalja át. Ha a településen az egy főre eső bevétel az országos átlag 50-75 százaléka, akkor az adósság 60 százalékát konszolidálják, az átlagos bevétel felét sem elérő települések esetében pedig 70 százalékát konszolidálják.

Jó irányba tett lépés, amellyel régi adósságot törlesztett a kormány ? összegezett a Világgazdaságnak Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke. A szakember emlékeztetett: másfél évvel ezelőtt, a bankszövetséggel folytatott tárgyalásokon már jelezte, hogy ?baj lesz? abból, hogy az önkormányzatok túlnyomó részének hitelből kell kompenzálnia az állami finanszírozás csökkenését. 2008 óta a pályázatok önrészét hitelből teremtették elő, ami nagyban hozzájárult az eladósodásukhoz. Célszerű lett volna ugyanakkor átvilágítani ezeket az adósságokat ? jegyezte meg Gémesi György. Erre már nyilván nincs idő, mindazonáltal valamivel tisztább helyzetet lehetett volna teremteni.

A konszolidációs csomagban érintett működési hitelek állománya nagyjából 100 milliárd forint, ezt a ? jövőre esedékes összeget ? teljes egészében átvállalja a kormány. A bő félmilliárd forintnyi fejlesztési hitelállomány átvállalása egy évben hozzávetőlegesen 20-30 milliárd forintos kiadást jelent, a 2013-as költségvetésben tehát nagyjából 120-130 milliárd forintot kell erre a célra félretenni.

November 7-ei ülésén kerül a kormány elé az önkormányzati adósságállomány egy részének állami átvállalását tartalmazó előterjesztés – közölte Giró-Szász András kormányszóvivő hétfőn az M1 Ma reggel című műsorában. A kormányszóvivő rámutatott arra, hogy nem 600 milliárd forintról van szó, hanem 600 milliárdnyi adósságról. Ennek az összegnek egyrészt az éves törlesztőrészlete ennél jóval kevesebb, másrészt az átvállalás semmilyen változást nem okoz sem az államháztartási hiányban, sem az államadósságban, mert azokba eddig is beleszámolták az önkormányzatok adósságát. Az adósságátvétellel kedvezőbb tárgyalási pozícióba kerül az érintett pénzintézeteknél az állam – tette hozzá Giró-Szász András.

forrás: Világgazdaság/MTI