Tilos az avarégetés

A vecsési önkormányzat felhívása a tűzgyújtási tilalommal kapcsolatos információkkal, ezzel kapcsolatos helyi rendelettel kapcsolatban.
A médiában az utóbbi időben gyakran szerepelt a hír, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium azonnali hatállyal feloldotta az országos tűzgyújtási tilalmat. Sokan úgy értelmezték a bejelentést, hogy ezentúl szabadon égethetik ingatlanukon vagy annak környezetében a kerti hulladékot, gyomot, avart. A tűzgyújtási tilalom és annak feloldása azonban az erdőkben – csak a kijelölt és kiépített tűzrakó helyen, szélcsendes időben – történő tűzgyújtásra vonatkozik. (Felhívjuk szíves figyelmüket arra, hogy a megyei kormányhivatalok erdészeti igazgatóságai elrendelhetik megyénként is a tilalmat, amit nyomon követhetnek többek között a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal honlapján: www.nebih.gov.hu.)

Az egyes ingatlanokon és azok környezetében történő avar és kerti hulladék égetésére a környezet védelmének általános szabályairól 1995. évi LIII. törvény és a helyi rendeletünk szabályai vonatkoznak.

A törvény 46. § (1) bekezdésének c) pontja szerint: ?A települési önkormányzat (Budapesten a Fővárosi Önkormányzat is) a környezet védelme érdekében

c) a környezetvédelmi feladatok megoldására önkormányzati rendeletet bocsát ki, illetőleg határozatot hoz?. A 48. § (1) bekezdése szerint: ?A települési önkormányzat képviselő-testülete, illetőleg a fővárosi önkormányzat esetén a fővárosi közgyűlés önkormányzati rendeletben – törvényben vagy kormányrendeletben meghatározott módon és mértékben – illetékességi területére a más jogszabályokban előírtaknál kizárólag nagyobb mértékben korlátozó környezetvédelmi előírásokat határozhat meg.? Továbbá a 48. § (4) bekezdése b) pontja alapján: ?A települési önkormányzat képviselő-testületének hatáskörébe tartozik:

b) a háztartási tevékenységgel okozott légszennyezésre vonatkozó egyes sajátos, valamint az avar és kerti hulladék égetésére vonatkozó szabályok rendelettel történő megállapítása?.

Fentieknek megfelelően Vecsés Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi környezet védelméről szóló 14/2002. (VIII. 8.) számú rendelete 5. § (3) bekezdésében a település közigazgatási területére vonatkozóan az alábbiakat rendelte el:

?Avart és kerti hulladékot elégetni tilos.

Ezek rendszeres elszállításáról a VETÜSZ ? az általa ellenérték fejében rendelkezésre bocsátott műanyag zsákokban ? gondoskodik.?

A tiltás folyamatosan, egész évben érvényben van.

Tájékoztatjuk a Tisztelt Lakosságot, hogy 2012. november 17-től december 09-ig Vecsés város területén a VETÜSZ Kft. a lehullott faleveleket  elszállítja, erről bővebben itt olvashatnak: Lehullott falevelek elszállítása

A zöldhulladék elszállítása a továbbiakban minden év április 1. ? október 30. közötti időszakban, havi 2 alkalommal történik a szolgáltató által megjelölt napon. A zöldhulladék elszállítására szolgáló átlátszó ?VETÜSZ zöldhulladék? feliratú zsák ára: 157 Ft+ÁFA/db, bruttó 200 Ft/db. A zöldhulladék elszállításra a szolgáltatónál megvásárolható az átlátszó 110 l-es ?VETÜSZ Zöldhulladék? feliratú zsák, melyben gyűjthető a kisebb mennyiségű komposztálható zöldhulladék, fűfélék, fás és lágyszárú kerti növények és részei, és az összevágott gallyak.

A hulladéktároló zsákok megvásárolhatók az alábbi helyszíneken:

  • VETÜSZ Kft. telephelyén (2220 Vecsés, Damjanich utca 34.)
  • Vecsés Polgármesteri Hivatal (2220 Vecsés Szent István tér 1.)

Városunk levegőminőségének megóvása érdekében kérjük fentiek szíves betartását, és a kerti hulladék, avar égetésének teljes mellőzését!

Vecsés Város Polgármesteri Hivatala