Egy ezüst és egy bronzérem a vecsési lányok eredménye a junior EB-n

Öt éremmel ? két ezüst és három bronz ? és kilenc 5. hellyel zárta szereplését a magyar válogatott a női ifjúsági és junior ökölvívó Európa-bajnokságot Wladislawowo-ban.

Negyedik alkalommal kerül megrendezésre a női ifjúsági és junior ökölvívó Európa-bajnokság, és a lengyelországi Wladislawowo-ban az eddigi legsikeresebb magyar szereplésnek örülhetünk. Lányaink közül ketten fináléba kerültek: a junioroknál a 70 kilós Hegedűs Diána sajnos nem léphetett szorítóba, ugyanis a döntő előtti éjszaka belázasodott, míg az ifik között Kalderás Erika (54 kg) szoros csatában kikapott orosz ellenfelétől. A két ezüst mellé a magyar fiatalok nyertek három bronzot ? Váry Lili (48 kg), Nagy Kornélia Kitti (57 kg) és Szatmári Petra (81 kg) ?, így a két válogatott végül öt érmet és kilenc 5. helyezést szerzett a kontinensviadalon. Csötönyi Sándor, a Magyar Ökölvívó Szakszövetség elnöke elmondta, nagyon elégedett a lányok teljesítményével, akik felülmúlták az előzetes várakozást. Mindeközben sportdiplomáciai sikereket is arattak a magyarok: megkaptuk a 2013-as Európai Uniós Bajnokság megrendezését, valamint Faragó Beatrixot megválasztották az EUBC ? a nemzetközi szövetség európai szervezete ? Női Bizottságának alelnökévé.

A múlt szombaton kezdődött ifjúsági ? 1994. január 1. és 1995. december 31. között születettek, azaz a 17-18 éves korcsoport ?, valamint a junior ? 1996. január 1. és 1997. december 31. között születettek, azaz a 15-16 éves korcsoport ? Európa-bajnokságon mindkét korosztályos magyar válogatott bebizonyította, lehet rájuk építeni. Az immár negyedik alkalommal megrendezésre kerülő kontinensviadalnak ezúttal a lengyelországi Wladislawowo adott otthont, és a magyarok öt érmet nyertek az Európa-bajnokságon. Hárman – az ifjúsági Váry Lili (48 kg), Nagy Kornélia Kitti (57 kg) és Szatmári Petra (81 kg) ?bronzérmesként zártak, és mindhárman remek győzelmeket arattak a dobogóig vezető úton.
A juniorkorú Hegedűs Diána (70 kg) a fináléban a lengyel Elzbyeta Wojcik lépett volna szorítóba. A feltételes mód sajnos helyt álló, ugyanis Diána a döntőt megelőző éjszaka lázas lett ? 39 fok fölé ment a lázmérő higanyszála ?, így az orvosok nem engedték ringbe lépni. A fiatal magyar bunyós már jobban van, lassan kigyógyul a megfázásból, de a lelke még sajog az elveszített lehetőség miatt.
Az ifjúsági Kalderás Erika (54 kg) viszont szorítóba léphetett a döntőben, ellenfele az aranycsatában az orosz Liudmila Shakhova volt. A két fiatal nagyon színvonalas csatát vívott az egész meccs alatt, végig egyenrangú ellenfele volt Erika az orosznak, ám a pontozók végül Shakhovát látták jobbnak 17-13 arányban, így a magyar ökölvívó ezüstérmesként zárta a kontinensviadalt.

Nagyon elégedett mindkét korosztályos válogatott az Európa-bajnokságon nyújtott teljesítményével ? 2 ezüst-, 3 bronzérem, valamint összesen kilenc darab 5. hely ? Csötönyi Sándor, a Magyar Ökölvívó Szakszövetség elnöke.

?Egészen fantasztikus az a teljesítmény, amit ez a két csapat produkált az Európa-bajnokságon. A lányok a megszerzett öt éremmel minden várakozást felülmúltak, ugyanis három dobogós helyben reménykedtünk a kontinensviadal megkezdése előtt. Ez az öt érem és két döntős hely önmagáért beszél, a következő időszak fő feladata, hogy ezt a tehetséges csapatot egybetartsuk. Nagyon sajnálom Hegedűs Diánát, de tökéletesen megértettük az orvosok döntését, hogy ilyen magas lázzal nem engedték bokszolni. A Dobrádi-ügy óta többszörösen figyelünk az ilyen esetekre. Erika fantasztikusan bokszolt az orosz ellenfele ellen, úgy érzem, a pontozók akár a javára is dönthettek volna? ? fogalmazott Csötönyi Sándor.

A MÖSZ elnöke ugyanakkor elmondta, több sportdiplomáciai sikert is arattak Lengyelországban. A nemzetközi szövetség ugyanis Magyarországnak adta a 2013-as Európa Unió Bajnokság megrendezését felnőtt és junior korosztályban, valamint a MÖSZ Női Bizottságának vezetőjét, a korábbi profi világbajnokot, Faragó Beatrixot az EUBC Női Bizottságának alelnökévé választották.

?Nagy örömömre szolgál, hogy jövőre már másodszor adhatunk otthont az Európai Unió Bajnokságnak, melynek időpontja ? június vége ? már megvan, a helyszínről viszont rövidesen döntés születik. A versenyen a tagállamok bokszolóin kívül reményeink szerint néhány meghívott állam is képviseltetni fogja magát? ? tette hozzá Csötönyi Sándor.

A magyar válogatott érmesei és pontszerzői

Junior válogatott (1996. január 1. és 1997. december 31. között születettek, azaz a 15-16 éves korcsoport)
Ezüstérmes: 70 kg – Hegedűs Diána (Vecsés SE)
5. helyezett: 46 kg – Nádasdi Judit (Vecsés SE), 48 kg – Viski Ágnes (Debrecen), 54 kg – Varga Krisztina (Vecsés SE), 60 kg – Posta Daniella (Sopron), 75 kg – Kaszanyi Fanni (Debrecen)

Ifjúsági válogatott (1994. január 1. és 1995. december 31. között születettek, azaz a 17-18 éves korcsoport)
Ezüstérmes: 54 kg – Kalderás Erika (Szolnok)
Bronzérmes: 48 kg – Váry Lili (Vecsés SE), 57 kg – Nagy Kornélia Kitti (Nyíregyháza), 81 kg – Szatmári Petra (Baja)
5. helyezett: 51 kg – Wurst Nikolett (Kőszeg), 64 kg – Csősz Nikolett (Dombóvár), 69 kg – Lakatos Alexandra (Eger), 75 kg – Korcsmáros Mercédesz (Debrecen)

Forrás:B.Molnár László/MÖSZ