Tudásod a jövőd!

Százezer felnőtt kaphat támogatást informatikai és idegen nyelvi képzésekhez. A Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal által megvalósított, ?TÁMOP 2.1.2. Idegen nyelvi és informatikai kompetenciák fejlesztése” című kiemelt projekt olyan támogatást nyújt, amely elősegíti az Új Széchenyi Terv és az Európai Unió közös céljának; a tudás alapú társadalom megvalósulását Magyarországon. A közel 12,5 milliárd forintos összértékű felnőttképzési programban kiemelt figyelem fordul a hátrányos és leghátrányosabb helyzetű kistérségek lakói felé.

A képzések 2012. december elején indulnak, az ország egész területén 300 helyszínen.  Két évig folyamatosan – minimálisan 100 ezer főt – fognak képezni. A fejlődés legfontosabb eleme a tudás, illetve az azon alapuló gazdaság és társadalom. A támogatott képzések ehhez nyújtanak segítséget azzal is, hogy a programba a hátrányos- és leghátrányosabb helyzetű kistérségek lakóit nemcsak bevonják, de extra kedvezményben is részesítik (ők 98%-os támogatásra jogosultak).  Az informatikai és idegen nyelvi tudással nemcsak az információk köre bővül, hanem komfortosabbá válik a mindennapi élet, valamint nagyobb az elhelyezkedési esély is a munkaerőpiacon. A projekt kiemelten kezeli a munkanélkülieket, a kismamákat, a romákat, a diploma megszerzésére készülőket, a legszegényebb környezetből jövő jelölteket és a 45 év felettieket, de bárki jelentkezhet:

  •  aki elmúlt 18 éves,
  •   nincs nappali tagozatos államilag finanszírozott középiskolai és felsőoktatási hallgatói jogviszonya,
  •   nem vesz igénybe más, azonos témájú európai uniós képzési támogatást.

Az élethosszig tartó tanulás jegyében a képzéseknek nincs felső korhatára.
Az a személy, aki megfelel a részvételi feltételeknek, maximum bruttó 90.000 Ft képzési keretösszeg felhasználására válik jogosulttá. A támogatás összegét az eredményesen elvégzett, illetve tanúsítvánnyal igazolt képzések után a képző bankszámlájára utalják át. A hátrányos helyzetű kistérségekből jelentkezőknek csak 2 % önrészt kell befizetniük, a többieknek 5% az önrész.

Információk: www.tudasodajovod.hu