Kiszíneztek egy MÁV-állomást Budapesten

Új, az eddiginél lényegesen emberbarátibb arculatot kapott a rákoshegyi vasúti gyalogos aluljáró a MÁV Zrt., az Ashoka ? Fiatalok a változásért program és a Színes Város Csoport együttműködésével. A vecsési állomás elcsúfított aluljárójára is ráférne egy ilyen szépítés.

Diákok, önkéntesek ragadtak ecsetet, hogy mintegy kéthetes munkával feldíszítsék a 300 négyzetméternyi sivár, eddig leginkább graffitikkel éktelenített falakat. A festmény egy talán valóra váló álomkép megjelenítése: a szürke, sivár városi környezetet lassan visszafoglalja a természet, minden kizöldül. Riz Levente, Budapest 17. kerületének polgármestere méltatta a diákok és a civilszervezet kezdeményezését, az általuk végzett városszépítő-vasútszépítő munkát. Kriss Béla, a MÁV Zrt. kommunikációs igazgatója kifejtette, hogy már második gyümölcse érett be annak az összefogásnak, amelyet a vasúttársaság társadalmi felelősségvállalási programja keretében indított a Színes Város Csoport városszépítő szervezettel közösen.
A budapesti projekt abban különbözik az eddigiektől, hogy míg a kelenföldi MÁV-állomás esetén a Táncsics Mihály Tehetséggondozó Kollégium önkéntesei a Pillangóhatás Pedagógiai Programban dolgoztak, addig jelen esetben az Ashoka – Fiatalok a Változásért programja finanszírozta a projekt egy részét, a diákok csupán a látványtervek elkészítésében vettek részt. Emellett  számos önkéntes sok órányi munkájának eredményeképpen szépülhetett meg a vonatállomás aluljárója – mondta el Flór Péter, a Színes Város főtitkára.

Az 1980-ban alapított Ashoka: Újítók a társadalomért világszervezet magyar tagozata 2012-ben már négy helyszínen tartottak rendezvényeket, ezek közül a rákoshegyi aluljáró festése csak az egyik. A környezetvédelmen kívül az oktatásra, a szenvedélybetegek kezelésére, és a szegénység elleni küzdelemre fordítanak nagy hangsúlyt.