Kossuth Rádió: A vecsési káposzta

A vecsési savanyú káposzta fogalom. Már-már hungarikum. A magyaroknak savanyú, a sváboknak édes ? merthogy ebből élnek. Vagy éltek? Mert ma már kevesen termelnek káposztát, inkább csak itt savanyítják a máshonnan vett alapanyagot, pedig az igazi vecsési káposztának nincsen párja.

A lapos fejek ízletesek, enyhén édesek, erezetük sem vastag, tölteléknek szinte csak ez a jó, de egyre kevesebb van belőle.A vecsésiként eladott káposzta nagy része Szabolcsban termesztett holland fajta, de jön lengyel, német, szlovák vagy svéd alapanyag is.

A műsor első részében a Frühwirth családdal  nem csak a káposztáról, hanem a vecsési svábok történetéről is beszélgettek.

Hallgassa meg az első részt!

 

Második részben  a Dabasi családnál jártak a műsor készítői. Szóba kerül a kötelező névmagyarosítás éppúgy, mint a vagyonelkobzás. Ha nem tették volna nincstelenné a kitelepítést megúszó sváb családokat, akkor talán Vecsésből nem lett volna a káposzta fővárosa. Így viszont a semmiből teremtettek új egzisztenciát a legendásan szorgalmas és takarékos svábok, akiknek a Trabant-korszak sem ugyanazt jelentette, mint a balatoni turistáknak. A családnak évtizedekig november 7. volt a munka ünnepe, mert az állami ünnepen a téeszben nem dolgoztak, s ilyenkor lehetett kölcsön venni a betakarításhoz a munkagépeket.

Hallgassa meg a második részt!

 

Kossuth Rádió