Szállítói tartozást nem vesz át az állam az önkormányzatoktól

A magánszemélyektől felvett kölcsönöket kifizeti, viszont az önkormányzatok adósságából sem a szállítói tartozásokat, sem az uniós támogatások előfinanszírozására felvett hiteleket nem veszi át az állam.

Minderről Banai Péter Benő, a költségvetésért felelős helyettes államtitkár beszélt az Országgyűlés költségvetési bizottságának ülésén. Elmondta, hogy az ötezer feletti lakosságszámú települések adósságát 40-70 százalék között vállalná át az állam ? ez jövőre várható -, az iparűzésiadó-bevételek függvényében. A helyettes államtitkár hangsúlyozta azt is, hogy az egészségügyhöz kapcsolódó adósságokat külön kezeli majd a kormány.

A bizottság ülésén ellenzéki képviselők kifogásolták a többi közt azt, hogy az állam különbséget tesz az ötezer fő feletti és alatti települések között az adósság meghatározása tekintetében, és a nagyobbaknál a szeptember 30-án fennálló adósság rendezésével foglalkozik.
Veres János (MSZP) és Nyikos László (Jobbik) egyaránt hiányolta az adósságátvétel folyamatának ellenőrzését, kifogásolta, hogy ennek intézményét nem jelölte ki az állam. Puskás Imre (Fidesz) ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: nem kell rászabadítani az önkormányzatokra az Állami Számvevőszéket vagy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalt, mert a helyhatóságok folyamatos kontroll alatt vannak. Szerinte az önkormányzatok levegőhöz juttatását jelenti a javaslat.