Influenza: a leggyakoribb kérdések és válaszok

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása alapján az idén két új vírustörzset is tartalmaz az influenza elleni vakcina. Az előttünk álló szezonban 1.300.000 adag térítésmentes oltóanyag áll a rizikócsoportokba tartozó felnőttek rendelkezésére. Az ÁNTSZ felhívja a figyelmet arra is, hogy a védőoltás segíthet elkerülni a kellemetlen tüneteket okozó, de akár súlyos szövődményekkel is járó megbetegedést.

Kik vannak leginkább veszélyben? Kik kaphatnak ingyenes influenza elleni védőoltást?

Hosszú évek tapasztalata alapján a világ népességének hozzávetőleg tíz százaléka betegszik meg évente influenza-fertőzés következtében. Kiemelten veszélyeztetettnek számítanak az idősek, a krónikus betegek, a várandós kismamák és a gyermekek, továbbá azok, akik zárt helyen, nagyobb közösségekben élnek illetve dolgoznak.

A fejlett állami ellátórendszernek köszönhetően hazánk jól áll az influenza elleni védekezés terén. Az állam által ingyenesen biztosított oltással 10-13 százalékos átoltottsági arányt sikerül elérni évente, amihez további 1,5-2,0 százalék adódik a patikákban megvásárolható vakcináknak köszönhetően. Ez az eredmény a régiós országok között kifejezetten jónak számít, de még így is csak körülbelül fele a nyugat-európai államokra jellemző aránynak.

Az előttünk álló szezonban 1.300.000 adag vakcina lesz térítésmentesen elérhető a különböző rizikócsoportokba tartozó felnőttek számára. A jogosultak köre megegyezik a múlt évivel, sőt egy új oltóanyagnak köszönhetően a vérzékenységben szenvedők is részesülhetnek ingyenes influenza elleni védőoltásban. Az úgynevezett intradermális vakcinából 1000 adagot a 18-60 év közötti korosztályba tartozók, másik 1000 adagot a 60 éven felüliek kaphatnak meg. A 6 hónaposnál idősebb, de 3 évesnél fiatalabb gyermekek közül azok számára, akik a rizikócsoportba tartoznak ? az előző évek gyakorlatának megfelelően ? 5000 adag ingyenes oltóanyagot különítettek el.

Hogyan kerülhető el a fertőzés a kisbabák esetében?

A hat hónaposnál fiatalabb csecsemők nem kaphatnak influenza elleni védőoltást. Ilyen esetben a család többi tagja, a kisgyermek közelében élők biztosíthatnak közvetett védelmet a babának azzal, hogy saját maguk felveszik az oltást, így előzve meg fertőzést.

Milyen készítmények és mikortól érhetők el azok számára, akik nem jogosultak ingyenes oltásra?

Gyógyszertári forgalomban ebben a szezonban is többféle készítmény kapható, illetve van olyan gyártó, amelyik már szeptember közepén megkezdte a különböző kiszerelésű vakcinák forgalmazását. Az oltást akadályozó fertőzések kora ősszel még ritkák és ilyenkor a háziorvosok is kevésbé leterheltek, mint a hűvösebb időjárással együtt járó megfázásos időszakban. Így azoknak, akik nem jogosultak ingyenes oltásra, de szeretnék megkapni az influenza elleni vakcinát, érdemes időben felkeresniük háziorvosukat. Így nem csak a sorban állást, de azt is elkerülhetik, hogy éppen a rendelőben kapjanak el valamilyen más, felső légúti megbetegedést okozó vírust.

Lehet-e hinni a világhálón terjedő oltásellenes propagandának?

A különböző vakcinákkal kapcsolatos oltásellenes nézetek folyamatosan terjednek az internetes oldalakon, közösségi portálokon, de elektronikus levelekben is. Ezekben a valóságtól elrugaszkodott összeesküvés-elméletek, nem létező tudósokra és nemzetközi tudományos kutatásokra való hivatkozások, csúsztatások, tárgyi tévedések jelennek meg és előfordul az is, hogy valós tényeket tüntetnek fel hamis színben.

Hazánkban az elmúlt évben októbertől decemberig összesen 831.000 influenza elleni védőoltást adtak be. Ebben az időszakban 16 úgynevezett esemény fordult elő, ami 0,02 ezreléknek felel meg. Az oltás utáni eseményeket mindig jelenteni kell az egészségügyi hatóságoknak, ugyanakkor egyáltalán nem biztos, hogy a vakcina beadását követő tünetek összefüggésben vannak az oltóanyaggal. Ennek feltárására minden esetben vizsgálatot indít az Országos Epidemiológiai Központ valamint a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet.

Az oltást követő események a fent említett időszakban a következők szerint alakultak:

  • egy esetben láz,
  • egy esetben gyomor- és bélrendszeri panaszok panaszok,
  • három esetben az oltás helyén bőrpír, duzzanat vagy fájdalom,
  • két esetben láz végtagfájdalommal,
  • két esetben allergiás reakció,
  • egy esetben testfelületre kiterjedő kiütések,
  • egy esetben átmeneti arcidegbénulás,
  • három esetben utólagosan jelentett Fluval P utáni esemény,
  • két haláleset.

A két haláleset egyikénél sem volt bizonyítható, hogy az influenza elleni védőoltás és az elhalálozás között összefüggés lett volna, a két idős betegnek más, krónikus megbetegedése is volt. Az egyik haláleset kivizsgálása során kiderült, hogy a betegnél az úgynevezett Guillain-Barre szindróma ritka formája az influenza elleni védőoltás beadását követően lépett fel, az ok-okozati összefüggés azonban nem volt bizonyítható, csak a véletlen időbeli egybeesés. A másik elhalálozással végződő esetben a kórbonctani jegyzőkönyv szerint a kórházi felvétel előtt 2 nappal beadott influenza elleni védőoltással kapcsolatos direkt haláloki szerepű szövődményt szintén nem tudták kimutatni a klasszikus patológiai vizsgálatokkal.

Érdemes-e kérnem a szezonális influenza elleni védőoltást?

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat fontosnak tartja leszögezni, hogy az oltással kapcsolatos kockázatok összehasonlíthatatlanul, nagyságrendekkel kisebbek annál, mint amit az influenza okozta megbetegedések, a szövődmények jelenthetnek.

Az oltásokról szóló megalapozatlan hírek, megnyilatkozások terjesztése, továbbá azok kritikátlan közzététele életeket veszélyeztethet. Az ÁNTSZOrszágos Tisztifőorvosi Hivatala ezért különösen fontosnak tartja, hogy az oltások egészségügyi hatásairól szakmailag megalapozott, vizsgálatokkal alátámasztott tájékoztatást kapjon a közvélemény.

A szezonális influenza elleni védőoltás segíthet elkerülni a kellemetlen tüneteket okozó, de akár súlyos szövődményekkel is járó megbetegedést.


Megnyíltak az oltópontok

Országszerte 15 helyen már működnek az úgynevezett oltópontok, ahol néhány perc alatt bárki beadathatja magának az influenza elleni védőoltást – közölte az oltóponthálózatot működtető Sanofi Pasteur csütörtökön az MTI-vel.
“Az oltópont azoknak nyújt megoldást, akik nem jogosultak az állami térítésmentes oltásra, és csak akkor keresik fel a háziorvosukat, amikor már megbetegedtek, egyébként pedig nem jutna idejük a védőoltás beadatására” – idézte a közlemény Labancz Lászlónak, a Sanofi Pasteur magyarországi vezetőjének szavait. Véleménye szerint az influenza elleni oltást a járvány kitörése előtt érdemes beadatni, hiszen a védettség kialakulásához az oltás beadásától számítva 2-3 hétnek kell eltelnie. 
A tavalyi tapasztalatok alapján “jól vizsgáztak az oltópontok” – áll a közleményben. Mint kifejtették: az országszerte jelenleg 15 helyen működő oltópontok olyan, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) által jóváhagyott működési engedéllyel rendelkező orvosi rendelők, ahol az oltás azonnal, időpont-egyeztetés nélkül is megkapható.  A cég szerint az oltás különösen ajánlott azoknak, akik krónikus megbetegedésben szenvednek, illetve hajlamosabbak a megfázásra, gyakrabban kapják el az influenzát, továbbá a cukorbetegeknek és azoknak, akik gyakran tartózkodnak zsúfolt helyeken, illetve azon családoknak, ahol kisgyermek van.  Mint kiemelték, az oltópontokon elérhető a legmodernebb, mikrotűs, valamint a hagyományos vakcina is. Továbbá az idei szezonban már a pneumococcus elleni oltás is elérhető az oltópontokon, amely az ÁNTSZ ajánlása szerint a krónikus betegeknek és az időseknek javasolt.

Az ÁNTSZ az influenza helyzetről szóló legfrissebb jelentésében azt írta: a figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján végzett becslés szerint november 12. és november 18. között az országban az előző héthez hasonló számú, mintegy 5200 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. Az összesen 19 influenzagyanús betegtől érkezett légúti minták közül egyben sem mutatták ki a vírus jelenlétét – tették hozzá.