Még az idén drágulhatnak a tejtermékek és a burgonya

A tervezett fele termett burgonyából, így hamarosan 200 forint lehet a krumpli kilója; egy éve még 80 forint volt a kilónkénti átlagár. A tej és tejtermékek árát a takarmányok drágulása 15-20 százalékkal növelheti.

Lukács László, a Tej Terméktanács ügyvezetője azt mondta, a takarmány drágulásának hatása a nyers tejre és a feldolgozott tejtermékekre a novemberben kötött szerződésekben már most érződik. A trend egyértelmű: a következő hónapokban stabil és dinamikus áremelésre kell számítani, azt azonban nehéz megítélni, hogy meddig tart a drágulás, ez ugyanis a takarmányár mellett az esetleges uniós túltermeléstől is függ.

Az sem látható, hogy a fogyasztói árakban milyen mértékben jelenik majd meg az alapanyag drágulása és a feldolgozói értékesítési árak emelkedése, a terméktanács azonban arra számít, hogy a ‘legirreálisabb’ árazású, 120?130 forintért kínált UHT-tejek eltűnnek a boltokból, a jellemző legalacsonyabb árszint 140?150 forint körül alakul majd, bár a drágulást az év végi ünnepi akciók kis időre enyhíthetik.

A terméktanács prognózisát az Agrárgazdasági Kutató Intézet októberi adatai is alátámasztják: a nyerstej országos termelői átlagára kilogrammonként 86,4 forint volt, az előző havinál 6 százalékkal magasabb. A felvásárlás mennyisége kismértékben, mindössze fél százalékkal nőtt, megegyezett a 2011 októberében mért szinttel. A nyerstej kiviteli ára két százalékkal emelkedett egy hónap alatt, a belpiaci átlagárat 10,5 százalékkal haladta meg októberben, a trappista sajt feldolgozói értékesítési ára 13, a tehéntúróé 6, a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos friss tejé és a tejfölé pedig egyaránt 4-4 százalékkal nőtt szeptemberhez viszonyítva. A fogyasztói ár a feldolgozóinál kisebb mértékben emelkedett, a KSH adatai szerint a pasztőrözött 2,8 százalékos zsírtartalmú friss tej és a trappista tömbsajt fogyasztói ára 2 százalékkal drágult októberben a szeptemberihez képest.

Karácsonyra átlagosan 200 forint lesz egy kiló burgonya, és jövő februárra el is fogy a hazai – mondta Kecskés Gábor, az Országos Burgonya Szövetség és Terméktanács elnöke. Tavaly ilyenkor még kilogrammonként átlagosan 80 forintba került a krumpli – számol be róla . A drágulás hátterében az áll, hogy a remélt mennyiségnek csupán a fele termett meg.

A szövetség információi szerint a jövőre elengedhetetlen francia és német import sem lesz olcsó, mert a burgonya kilója mosatlanul nettó 200 forintért érkezhet majd márciustól. Ha ehhez hozzászámítjuk a mosás, csomagolás költségeit, a kereskedelem hasznát és az adót, akkor 2013-ban történelmi magasságokba emelkedik a burgonya ára.

Magyarországon egyre kevesebb burgonya fogy, a KSH adatai szerint tíz éve még 42,6 kilogramm volt az egy főre jutó éves fogyasztás, a legutóbbi, 2010-es mérés pedig már csak 29,1 kilogrammot mutatott. Kecskés Gábor szerint most már ennél is kevesebb fogy, mert a burgonyaszirmot használó chipsgyártók az utóbbi időben kivonultak Magyarországról.

forrás: Napi Gazdaság, Népszabadság