Szándéknyilatkozatot írt alá a kormányhivatal egyházi vezetőkkel a közérdekű munkára ítéltek foglalkoztatásáról

Elsőként írt alá az országban együttműködési szándéknyilatkozatot a Pest Megyei Kormányhivatal a régióban működő történelmi egyházak vezetőivel a közérdekű munkabüntetésre ítéltek egyházi intézményeknél, egyházközségeknél történő foglalkoztatása érdekében. 2012. november 24-én Vácott rendezett konferencia után a Váci Római Katolikus Egyházmegye, a Magyarországi Evangélikus Egyház, az Észak-pesti Református Egyházmegye, valamint a Pest Megyei Kormányhivatal képviselői írták alá az együttműködési szándéknyilatkozat.

A kormányhivatal igazságügyi szolgálata által szervezett konzultáción egyebek mellett elhangzott, hogy a súlyát tekintve a pénzbüntetés és a szabadságvesztés közötti munkabüntetés elvileg kiváló lehetőség az elítélteket fogadó önkormányzatoknál a hiánypótló munkák elvégeztetésére, de a befogadóhelyek száma véges, s a hozzáállás is változó. Olykor nem sikerül az elítélt lakhelyén munkát találni, de gond a hétvégi foglalkoztatás, illetve a felügyelet megoldása is, ezért jó, hogy a törvény lehetővé teszi a civil szervezetek és az egyházak számára is az elítéltek befogadását.
A Pest Megyei Kormányhivatal Igazságügyi Szolgálat szakembereinek az a tapasztalata, hogy az ítélethozók nagy arányban alkalmazzák ezt a büntetési nemet olyan esetekben, amelyekben a büntetés elérheti célját szabadságelvonás nélkül is. A közérdekű munkabüntetés jótékonyan hathat az elítélt cselekménye, személye és a társadalmi megítélés közötti feszültség feloldására, valamint a köz javát szolgálhatja olyan önkormányzati, civil szervezeten, alapítványon vagy egyházon keresztül, amelyek vállalják az elítéltek foglalkoztatását.

A büntetés végrehajtása érdekében a törvény lehetővé teszi, hogy nem csupán önkormányzatok, de más szervezetek is fogadhassanak elítélteket, olyanokat, akik helyben végzett munkájukkal segítséget tudnak nyújtani az adott egyházközségekben. Pest megye területén számos olyan település található, ahol az önkormányzatok nem tudnak lehetőséget biztosítani az elítéltek foglalkoztatására. Ilyen például Alsónémedi, Budaörs, Csévharaszt, Farmos, Gomba, Gyál, Jászkarajenő, Kemence, Kőröstetétlen, Makád, Mikebuda, Nagybörzsöny, Nagykáta, Nyársapát, Pánd, Pilis, Ráckeve, Szentlőrinckáta, Szigetbecse, Szigetcsép, Szigetszentmárton, Szigetújfalu, Taksony, Törtel és Tura.
Pest megye minden településén jelen vannak a történelmi egyházak, amelyek a lelki tevékenység mellett épületeket, templomokat, közösségi tereket, temetőket, oktatási-nevelési intézményeket tartanak fenn, szolgálva ezzel a helyi és tágabb közösségek érdekeit. A munkabüntetés végrehajtására az egyházak említett fenntartási kötelezettsége lehet a kapcsolódó pont. A helyi egyházközségek minimális adminisztratív teherrel, bérköltségek nélkül juthatnak munkaerőhöz, valamint jelenlétükkel hozzájárulhatnak az elítélt jogkövető magatartásának kialakításához és lelki fejlődéséhez.

Pest megyében Biatorbágyon, Budaörsön, Zsámbékon, Albertirsán és Hernádon találni példákat az egyházi foglalkoztatásra, amelynek révén az egyházközségek minimális adminisztratív teherrel, bérköltségek nélkül juthatnak munkaerőhöz. Ennek a tendenciának a kiteljesítését célozza a  múlt pénteken aláírt szándéknyilatkozat. A dokumentum szerint a megyei kormányhivatal igazságügyi szolgálata évente egy alkalommal tájékoztatja az érintett egyházakat a közérdekű munkabüntetés végrehajtásának tapasztalatairól.

Az év eddigi időszakában 1340 közmunkabüntetést szabtak ki a régióban élőkre, többnyire kisebb súlyú vétségek (például lopás, garázdaság, tartásdíjfizetés elmulasztása) miatt – közölte az MTI érdeklődésére a Budapest Környéki Törvényszék büntetés-végrehajtási csoportjának vezetője. Bödéné Baráth Mária szerint ez a büntetésfajta kifejezetten “jó találmány” (a legfeljebb 300 órányi közmunkát jelentő ítéleteket még soha senki sem fellebbezte meg), de végrehajtása és ellenőrzése problémát jelent, különösen az önkormányzatok esetében. A törvényszék azért is örül a mostani megállapodásnak, mert az egyházak eddig is lelkiismeretesen és körültekintően jártak el az elítéltek foglalkoztatásakor – tette hozzá a csoportvezető.