Csődbe mehet a Köki Terminál

A pláza folyosóin még mindig lehet látni üres üzleteket, nem sikerült kiadni sok üzlethelyiséget a nyitás óta sem. A Köki Terminál beruházást fejlesztő és tulajdonló R-CO Ingatlanforgalmazó Zrt. ellen felszámolást kezdeményezett egy beszállító.
Koncepcionális baki és a válság állhat a kőbánya-kispesti Köki Terminál fejlesztő tulajdonosának bukása mögött ? vélik ingatlanpiaci szakértők. A magyar hátterű R-CO Ingatlanforgalmazó Zrt. felszámolása november 6-án kezdődött, a bevásárlóközpont jövője bizonytalan. Nem szerencsések az alaprajzok, s a bérlői mix sem erősíti a Köki Terminál jövedelmezőségét, és a kezdetben elrontott folyamatokat nagyon nehéz visszafordítani ? állítják egybehangzóan ingatlanpiaci elemzők a bevásárlóközpont mélyrepülését vizsgálva. Úgy vélik, funkcionálisan sem sikerült hatékony kereskedelmi központot alkotni. Például a beruházásnál megszegték azt az aranyszabályt, amely szerint egy bevásárlóközpont legértékesebb területe a földszint – itt ez a közlekedésé.

A nyitásért persze sok mindent felvállalt a plázát fejlesztő R-CO Ingatlanforgalmazó Zrt., ám azon nem tudott változtatni, hogy a 2008?2011 között épülő negyvenmilliárdos projekt bérbeadási időszakára a válság végig rányomta a bélyegét. A fejlesztői kommunikáció szerint a mintegy 60 ezer négyzetméter alapterületű Köki végül 80 százalék feletti telítettséggel nyitott 2011 októberében. Legnagyobb bérlői az OBI és a Tesco. A bérleti díjakról akkoriban annyit közöltek, hogy nagyjából az Árkád színvonalához hasonló, közepes szint elérésére törekedtek. A bevásárlóroham elmaradásával később azonban az a hír járta, hogy egyes bérlők már csak forgalom utáni részesedést fizetnek.

A beruházást fejlesztő és tulajdonló R-CO Ingatlanforgalmazó Zrt. ellen egy beszállító kezdeményezte a felszámolást ? mindössze ennyit tudtunk meg Wortmann György felszámolóbiztostól. Az eljárás a papírok begyűjtésénél, a hitelezői igénybejelentésnél tart, így egyelőre nem tudni, mekkora tartozás adta meg a kegyelemdöfést a Kökinek. Az R-CO képviselőit nem sikerült elérnünk, az üzemeltetésért felelős műszaki vezető a saját nevén kívül azt sem volt hajlandó elárulni, hogy jelenleg ki az R-CO ügyvezetője, illetve melyik cég üzemelteti a bevásárlóközpontot.
A Köki jövője szempontjából nem elhanyagolható kérdés, hogy szakmai körök szerint az építészetileg és koncepcionálisan is elrontott épület átalakítása csak nagyon nagy ráfordítással lenne megoldható, ráadásul egy olyan időszakban, 2012?2013 táján, amikor egy jó bérlői mix létrehozása is egyenlő a lehetetlennel.

forrás:Napi Gazdaság