Tűzgömb száguldott át az égen – videó

Fényes meteor száguldott el Magyarország felett csütörtökön, egy nagyon színes hullócsillag volt a kora esti órákban, a jelenséget megbízható amatőr csillagászok észlelték – mondta el Kolláth Zoltán, a Magyar Csillagászati Egyesület (MCSE) elnöke, az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpontjának tudományos tanácsadója.

Igazából nem rendkívüli jelenségről van szó, évente jó pár alkalommal előfordulnak hullócsillagok, a kora esti időpont viszont kedvezett az észlelésnek, sokan lehettek tanúi a látványosságnak – hangoztatta.     “Nem lehet pontosan tudni, hogy milyen méretű volt, de egészen biztosan nem jelentett semmiféle veszélyt. Egy kisebb kődarabról van szó, amely bárhol leeshetett volna bármiféle károkozás nélkül” – válaszolta Kolláth Zoltán az MTI kérdésére.
Pontos adatok hiányában azt sem lehet eldönteni, hogy köthető-e valamelyik meteorrajhoz, vagy magányos “vándorról” van-e szó.
Az MCSE elnökének ismertetése szerint több raj is van novemberben, a hónap elején, 4-5-én érkeztek a Déli Tauridák, majd 11-12-én az Északi Tauridák maximuma volt észlelhető, de gyakorlatilag egész hónapban láthatók a Taurida-hullócsillagok, amelyek az Encke-üstököshöz köthetők. A Leonidák november közepén érkeztek, amelyek az 55P/Tempel-Tuttle üstökösnek köszönhetik létüket.
“December közepén érkeznek a Geminidák, a maximum 13-14-e környékén lesz. Ugyanolyan látványos az aktivitásuk, mint az augusztusi Perszeidáké, a hideg téli idő miatt azonban kevesebben szokták megfigyelni” – hangsúlyozta Kolláth Zoltán.
Hozzátette: lehetnek átfedések a rajok között, de vannak olyan hullócsillagok, amelyek egyik nagyobb meteorrajhoz sem kapcsolódnak.

Ha esetleg ön is látta a csütörtöki meteort, írja meg a kommentekben! Ha fényképet is készített róla, ne habozzon elküldeni nekünk, közzétesszük!