Lovas Világkupa – Látványos show és holland siker fogathajtásban

Több ezer néző látogatott ki  a Papp László Sportarénába a 6. Lovas Világkupa látványos show-műsoraira, illetve a fogathajtók  versenyére és a díjugratók Vk-fordulójára.

A szervezők tájékoztatása szerint összesen több mint 300 ló, ebből 171 sportló szerepelt az eseményen, melyen 82 lovas versenyez a közel 100 ezer eurós pénzdíjért. A rendezvényen 150 kamion hozza-viszi a lovakat és a felszereléseket, illetve a 650 tonna súlyú speciális talajt.

Pénteken 14 ezer gyermeket vártak a szervezők, köztük kétezer nagycsaládokból érkezett. A fiatalok olyan látványos produkcióknak tapsolhattak, mint a díjugratás, a pónigalopp, vagy éppen lovastorna és kutyabemutató, de a legnagyobb sikert a világhírű Lorenzo szabad idomításos bemutatója aratta.
A pénteki nap csúcspontja az esti, 140 cm-es akadályokon rendezett díjugrató Világkupa-minősítő volt, melyen az 58 indulóból 14-en lovagoltak hibátlanul és a 71 másodperces limitidőn belül, köztük két magyar is, Balázs Sándor és Tóth László. Előbbi nyolcadik, utóbbi kilencedik lett. A versenyt a bolgár Rosszen Rajtcsev nyerte Capoccino nyergében, mivel ő volt a leggyorsabb a hibátlanok közül, egyedüliként teljesítette a pályát egy percen belül.    

A szombati  fogathajtókbemelegítő versenye a vasárnapi Vk-forduló indulási sorrendjét határozta meg. A hétfős mezőnyben hat világbajnok indult, köztük Dobrovitz József. A győzelmet az egyedüliként hibátlanul hajtó holland Ijsbrand Chardon szerezte meg két honfitársa, az egyaránt öt másodperces büntetést érő verőhibával záró Koos de Ronde és Theo Timmerman előtt. A legutóbbi két vb-n győztes, s a budapesti versenyen címvédő – magyar tulajdonú fogatot hajtó – ausztrál Boyd Exell két hibával negyedik, míg Dobrovitz hárommal ötödik lett.

A vasárnapi díjugrató Vk-fordulóra 42 lovas kvalifikálta magát, köztük nyolc magyar. A hazai indulók közül Tóth László – Isti nyergében – szerepelt a legjobban, ő bejutott az összevetésbe, ugyanis elsőre nyolc riválisával együtt hibátlanul és időtúllépés nélkül teljesítette a 145 centiméteres akadályokból álló pályát. Másodjára már hibázott, így végül nyolcadik lett, a hibátlanok közül pedig Kainich bizonyult a leggyorsabbnak.

A fogathajtók bemelegítő versenye a vasárnapi Vk-forduló indulási sorrendjét határozta meg. A hétfős mezőnyben hat világbajnok indult, köztük Dobrovitz József. A győzelmet az egyedüliként hibátlanul hajtó holland Ijsbrand Chardon szerezte meg két honfitársa, az egyaránt öt másodperces büntetést érő verőhibával záró Koos de Ronde és Theo Timmerman előtt. A legutóbbi két vb-n győztes, s a budapesti versenyen címvédő – magyar tulajdonú fogatot hajtó – ausztrál Boyd Exell két hibával negyedik, míg Dobrovitz hárommal ötödik lett.

A magas színvonalú show-műsorok sorából kiemelkedett Lorenzo szabadidomításos bemutatója, de nagy sikert aratott a pónik galoppversenye és Kassai Lajos lovasíjász produkciója is. Kiváló hangulatot teremtett a country zenével, pirotechnikai bemutatóval fűszerezett western-show. Könnyed kikapcsolódást nyújtott az úgynevezett Ride and Drive verseny, amelynek során az indulók díjugratásban és autóvezetésben mérték össze tudásukat. Ezt a számot – megvédve tavalyi címét – számos világsztár dublőre, ifjabb Juhász László nyerte Pintér Tibor, a komáromi lovasszínház alapítója és Gyenesei Leila világbajnok öttusázó előtt.

Ahogy a szombati bemelegítőszámot, úgy a vasárnapi fogathajtó Vk-fordulót is a holland Ijsbrand Chardon nyerte a négyesfogathajtóknál.  Chardon lendületes és hibátlan hajtással végzett az élen, a két futamot 217.18 másodperc alatt teljesítette. Eleinte úgy tűnt, hogy a legutóbbi két vb-n győztes, s a budapesti versenyen címvédő, magyar tulajdonú fogatot hajtó Boyd Exell végez a második helyen, azonban a versenybírók utólag észrevettek egy verőhibát, s az emiatt kapott öt másodperces büntetéssel az ausztrál – ha csak pár századdal is, de – a harmadik helyre szorult a holland Theo Timmerman mögé.