A hétvége várható időjárása

A hideg, fagyos éjszakákat követően szombaton elsősorban az ország déli felén hullhat több centi hó, térségünkben várhatóan nem lesz komoly havazás.

Szombaton kiterjedt havazás érheti el hazánkat, délen akár komolyabb hóréteg is kialakulhat. Jelenlegi számítások szerint péntek késő este Horvátország felől érkezik a havazás, szombat reggelre a Dunántúl déli részén, délutánra már a Dél-Alföldön is elkezdődik a havazás. A Tiszántúlon szombat este kezdődhet csapadék. Vasárnap a keleti országrészben tovább folytatódhat a havazás, a Tiszántúlon – elsősorban a keleti határhoz közel eső területeken – akár további 5 centiméterrel is gyarapodhat a hóréteg. A legtöbb, akár 15-20 centis hó vasárnap estig délen hullhat.

Az ország északi részén a jelenlegi meteorológiai számítások szerint csak néhány centiméter hó eshet. Ezzel egy időben az északkeleti szél tovább erősödik, helyenként viharossá fokozódik. Országszerte óránként 50 kilométeres erősségű széllökések várhatók, de több helyen az óránkénti 60-70 kilométeres erősséget is elérheti. A már hóval borított tájakon a Dunántúl déli részén, később főként az Alföld déli részén a viharos szél helyenként jelentős hóakadályokat is emelhet. Vasárnapra további 3?8 centiméter hó eshet, és az erős vagy viharos északias szél az addig hófúvástól mentes területeken is komoly problémákat okozhat.
Összességében nagyobb mennyiségű hó a déli és keleti, a legkevesebb az északi területeken várható – írta az Országos Meteorológiai Szolgálat.