Műszaki hiba miatt bezárták a Liszt Ferenc repülőteret

Egy hővezeték törött el a repülőtéri irányítótoronyban, amelynek következtében sérült az elektromos rendszer, emiatt kellett bezárni a repülőteret.Ma éjfélig bizonyosan zárva is marad, nem fogad és nem indít gépeket. 

A repülőteret dél előtt tíz perccel zárták be az irányítótorony elektromos ellátórendszerében keletkezett műszaki hiba – mondta el Hardy Mihály. Közölte, nem indítanak és nem fogadnak járatokat.

Az AIRportal.hu információi szerint az érkező repülőgépeket egy ideig várakoztatták, majd egy kivételével másik repülőtérre irányították őket. A Ryanair 8414-es járatának személyzete, a repülőgép fedélzetén lévő kevés üzemanyagra hivatkozva kért priority landinget, ő leszállhatott, azonban a többi gépnek Pozsonyba, vagy Bécsbe kellett kitérnie, mert a repülőteret bezárták. A közelkörzeti légiforgalmi irányítás közleményei szerint a repülőteret az üzemeltető döntése alapján zárták be.

A budapesti repülőtér irányítótornyában keletkezett elektromos meghibásodás javításán továbbra is megfeszített erővel dolgoznak az érintett szakemberek. Az irányítótoronyban lévő műszerek megbízható működése, a repülés biztonságának garantálása minden más szempontnál fontosabb. Emiatt ma éjfélig bizonyosan zárva marad a budapesti repülőtér, nem fogad és nem indít gépeket.
A kint tartózkodó embereket hangosbemondón is tájékoztatták arról, hogy éjfélig zárva lesz a repülőtér, és pénteken már nem indítanak és nem is fogadnak járatokat. Az információk továbbításában a Budapest Airport váróban lévő munkatársai is segítenek. A magyarok többsége hazament, a külföldiek a légitársaságok reptéri irodáiban próbálják az átfoglalásokat elintézni és szállást találni. Vannak olyan légitársaságok, amelyek buszokkal viszik más repülőtérre az utasokat. Azok, akik már feladták a poggyászukat, az érkezési oldalon, a check-in pultoknál visszakapják azokat.

Jelenleg azt tervezik, hogy holnap délelőtt 10:00 kor nyitjuk meg újra a légi forgalmat a repülőtéren, de ez az időpont még változhat. A repülőtér üzemeltetője kéri az utasokat, akiknek ma délutánra, vagy estére van repülőjegyük, hogy ne menjenek ki a repülőtérre, hanem lépjenek kapcsolatba a légitársasággal. A repülőtéren lévő utasokról a légitársaságok illetve a Budapest Airport gondoskodik.