Építőipari Nívódíjas lett a SkyCourt

000000416_header
A magyar építészet egyik legrangosabb elismerését, az Építőipari Nívódíjat kapta idén a Budapest Airport új terminálépülete, a SkyCourt. A tavaly átadott repülőtéri épület ezzel már a harmadik komoly elismerését szerezte a megnyitás óta.

Nívódíjjal jutalmazta az ÉVOSZ (Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége) által felkért bírálóbizottság a budapesti repülőtér új terminálépületét. A SkyCourt (Égi Udvar) névre keresztelt beruházást 2011. március végén vehette birtokba az utazóközönség, azóta pedig több rangos hazai és nemzetközi elismerést is kapott az épület. A repülőtéri terminál a tíz meghirdetett kategória közül a középület kategóriájában díjazták a pécsi Kodály Központtal együtt. Az Építőipari Nívódíjat a fővállalkozó mellett a tervező és a beruházó is megkapja, az épületen pedig később egy bronz emléktáblát helyeznek el.

A SkyCourt az utóbbi évek egyik legnagyobb fejlesztése a budapesti repülőtéren. A Budapest Airport a BUD Future program keretein belül felújította és bővítette a 2. Terminált. A beruházás teljes költségvetése mintegy 100 millió eurót, azaz 28 milliárd forintot tett ki. A kivitelező KÉSZ Zrt. Tima Zoltán és a Középülettervező csapat tervei alapján valósította meg az impozáns terminált. A kiváló minőségben elkészült épület az átadás óta több rangos hazai és nemzetközi díjat és elismerést kapott.

nívódíj?Ez a komplexum a KÉSZ, a Budapest Airport és az ország közös sikere. Büszkék vagyunk, hogy munkánkat ismét elismerték? ? jelentette ki Pintyőke Marcell a KÉSZ Csoport marketing- és kommunikációs igazgatója. Hozzátette: ?Számunkra az elismerés azt jelenti, hogy Magyarország első számú repülőtere újjászületett, Budapest pedig egy emblematikus épülettel lett gazdagabb.?

?Külön öröm számomra, hogy ezzel a díjjal vezető magyar építészek a Budapest Airport, Tima Zoltán, a Közti, illetve a kivitelezés terén a KÉSZ közös teljesítményét ismerték el,? ? mondta Stephan Schattney. A Budapest Airport Zrt. repülőtér-fejlesztési igazgatója hozzátette: ?Nagyon szerencsésnek tartom magam, hogy a legelső vázlatoktól, majd tervrajzoktól kezdve a kivitelezésen át az átadásig részese lehettem ennek a projektnek. Most, hogy a tavaly márciusi megnyitó óta már több mint 10 millió utas használta a létesítményt, azt gondolom, kijelenthetjük: mind a tervezés, mind pedig a kivitelezés kiválóan szolgálja az épület rendeltetését; kényelmesebbé és izgalmasabbá teszi a légiközlekedést az emberek számára. Emellett a SkyCourt tervezésében rejlő fantasztikus rugalmasságot is ki kell emelni, hiszen az épület új követelmények és forgalmi igények mellett is kiválóan megállja a helyét.?

Építőipari nívódíjjal azokat az építőipari szereplőket és munkájukat jutalmazzák, akik nemcsak maradandót alkotnak – magas minőségen, hanem az építőipar megítélését, becsületét is javítják. A Bíráló Bizottság a szempontok között kivitelezés minőségét, a funkciónak megfelelő megoldásokat és a kedvező üzemeltethetőséget is vizsgálták, de fontos még a tervezők és a kivitelezők közötti együttműködés. Idén olyan beruházások kaptak Nívódíjat, mint a Móra Ferenc híd az M43 autópályán, a szegedi Árkád bevásárlóközpont, a Makói Városi Fürdő, vagy a vörösiszap katasztrófa által érintett településeken új lakóépületek és közművek tervezése engedélyeztetése és kulcsrakész kivitelezése.