Ónos esőben ne induljanak útnak

ónos esőAz utak síkosság mentesítését is akadályozza az ónos eső, ezért a közútkezelők azt kérik a lakosságtól, hogy aki teheti, ilyen időben ne induljon útnak. A legfrissebb meteorológiai előrejelzések alapján a hétvégén enyhébb idő várható, helyenként jelentős mennyiségű csapadékra lehet számítani. Ez azt jelenti, hogy havazás, havas eső, ónos eső és eső is várható.

A hétvégén az elmúlt napokhoz képest várhatóan enyhébbek lesznek az éjszakák és előfordulhatnak olyan helyek is, ahol nem süllyed fagypont alá a hőmérséklet. A hétvégén várható időjárás több veszélyt is magában rejt. A havazás, havas eső és ónos eső következtében síkossá, csúszóssá váló utakon az átlagosnál jóval körültekintőbben kell közlekedni. Aki teheti, ilyenkor ne induljon útnak! Amennyiben mégis útnak indul, előtte tájékozódjon az aktuális időjárási viszonyokról és kövesse figyelemmel a hatóságok felhívásait és tájékoztatóit.

Az enyhébb időjárás következtében kialakuló eső vagy ónos eső egy éjszakai vagy hajnali fagy következtében reggelre megfagyva jéggel boríthatja be a járdákat és úttesteket. A közutak és a közterületek mentesítésén az illetékes szervezetek folyamatosan dolgoznak, de fontos a lakosság szerepe is a balesetek megelőzésében. Minden ingatlantulajdonosnak kötelessége az épület előtt található járda megtisztítása.

Szombaton a reggeli és a délelőtti órákban nyugat felől egyre többfelé várható csapadék, helyenként ónos eső formájában. Nagyobb mennyiségű ónos esőre elsősorban Nógrád és Heves megyében, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén megye déli részén lehet számítani. Eleinte a főváros és az Alföld térségében ónos eső valószínű, ami a délelőtti óráktól egyre inkább esőbe vált át. Az északkeleti határvidéken havazás várható, akár 10 centimétert meghaladó friss hóréteg is kialakulhat. Vasárnap reggel, illetve az esti órákban lehet északkeleten, északon vegyes halmazállapotú csapadék, máshol eső valószínű.