Szombattól nyilvános a bűnügyi térkép

illusztrációElkészült és szombattól a rendőrség honlapján mindenki számára hozzáférhető az ország bűnügyi térképe – jelentette be az országos rendőrfőkapitány általános helyettese egy pénteki sajtóbeszélgetésen, Budapesten.

Papp Károly vezérőrnagy közölte: a térképen mindenki megnézheti akár egy évre visszamenőlegesen is, hogy a lakókörnyezetében milyen, a közbiztonságérzetet befolyásoló  bűncselekmény történt.Hangsúlyozta: a térképpel a hiteles tájékoztatáshoz kívánnak hozzájárulni. A térképen nem a befejezett eljárások, hanem az elrendelt nyomozásokat lehet figyelemmel kísérni szombat délelőtt 10 órától, a tesztüzem után januártól a végleges üzembe helyezés is megtörténik. Nemes Zoltán főkapitányi biztos a programot bemutatva azt hangsúlyozta, hogy a térkép társadalmi, valamint bűnmegelőzési szervezeteknek és az önkormányzatoknak is segítséget nyújt.

A bűnügyi térképen kétféleképpen láthatók az adatok. Az egyik, úgynevezett ponttérképes verzió, amelyen egészen utca szintű lebontásban nézhetők meg az egyes bűncselekménytípusok. Ezen pontokkal jelölik, hogy az adott utcában hány, a keresési feltételeknek megfelelő bűncselekmény történt. A másik térképen pedig színskála segítségével nézhető meg az adott megye, vagy járás bűnügyi fertőzöttsége. 
 A felhasználó tehát országos, megyei, járási, települési szinten informálódhat, de akár arra az utcára is rákereshet, amelyben lakik. 
Papp Károly ismertette: azokat a bűncselekménytípusokat és csoportokat lehet megnézni a térképen, amelyek leginkább befolyásolják az emberek biztonságérzetét. Ezek a közterületen elkövetett bűncselekmények, a személy elleni erőszakos bűncselekmények. Külön kikereshető a lopások, a betöréses lopások, a lakásbetörések száma. Szintén meg lehet nézni a térképen, hogy személygépkocsi-lopás, valamint jármű önkényes elvétele miatt hány eljárás indult egy adott helyen. A gépkocsifeltörések, rongálások, rablások és kifosztások, továbbá a garázdaság és a tulajdon elleni szabálysértések is kikereshetők a térkép alapján. 

A térkép naponta frissül, de a felhasználók 30 nappal későbbi adatokat láthatnak, amelyre fel is hívják a figyelmet a programban. 
 A program településkeresőt is tartalmaz, és a kikeresett térképet akár ki is lehet nyomtatni. 
A bűnügyi térképhez hozzáigazították a baleseti térképet is, az is ugyanolyan formátumot kapott. A baleseti térképen nemcsak a balesetek helyét lehet megnézni, hanem a baleseti okokat is feltüntetik. Nemes Zoltán példaként említette, hogy külön rá lehet keresni, hol történt halálos gépkocsibaleset és mi volt annak az oka. Egy bemutatott balesetnél a program a sebesség nem megfelelő megválasztását rögzítette.  Mindkét térképen 30, 60, 180 és 365 napos időintervallumra lehet rákeresni.

Bűnügyi térkép megtekintése: klikk ide

Baleseti térkép megtekintése: katt ide

 

 Vecsés bűnügyi térképe egy évre visszamenőleg:

Vecsés bűnügyi térkép 1 évre visszamenőleg