Kenyérsütés házilag – Gasztro

hagymaskenyer_zsomiHa  csak kacérkodsz a gondolattal, akkor remélem sikerül elég bátorságot adnunk , hogy kipróbáld az otthoni kenyérsütést, mert  kenyeret sütni nem olyan nehéz. Most írhatnám azt, hogy a kenyér táplálkozás szempontjából milyen fontos anyagokat tartalmaz, meg hogy fontos az emésztésünk rendes működéséhez, de ha jól belegondolunk, kicsit hülyén nézne ki ha a szalámit a kezünkre kellene fektetni, vagy a vajat, májkrémet, lekvárt a kezünkre kenve kellene megennünk. Igen, kell oda valami amire ezeket tehetjük és kenhetjük. Ez pedig a kenyér.
Lehet hogy az első kenyér nem lesz  szép, esetleg kicsit baj lesz az ízével is, de nem szabad feladni. Némi kitartás és hamarosan olyan kenyeret tudsz majd készíteni, mellyel bátran dicsekedhetsz a családod vagy a barátaid előtt. Ha már kicsit belejöttél, akkor ne szabj gátat  a fantáziádnak, bátran adj hozzá olyan dolgokat melyek neked ízlenek. Kipróbálhatsz különböző liszteket, különböző fűszerekkel ízesítheted, adhatsz hozzá magvakat, keverhetsz hozzá sajtot, szalonnát, hogy még ízletesebb legyen.
Természetesen használhatsz kenyérsütő gépet, de megsütheted a kenyeredet egy egyszerű gáz vagy villany sütőben is. ( A mikrót azt nem ajánlom.  ) Süthetsz kerek cipót, hosszúkás veknit, csinálhatsz fonatot, zsemlét, kiflit, sütheted különböző sütőformában,  vagy agyag cserépben.

Finom fehér kenyér+ zsömlék

Hozzávalók:
 • 35 dkg kenyérliszt BL80
 • 35 dkg finomliszt BL50
 • 2 dkg élesztő
 • 2 tk cukor
 • 2-3 dl víz
 • 2 tk só

Elkészítés:

Az élesztőt elmorzsoljuk, hozzáadjuk a cukrot és a langyos vizet. A liszteket egy mély tálban összekeverjük, és ebből a lisztkeverékből 2-3 marékkal az élesztőbe keverünk úgy, hogy csaknem tejföl sűrűségű legyen. 15-20 perc alatt jó habos kovász lesz belőle. A lisztbe belekeverjük a sót és  a közepébe mélyedést csinálunk, ide öntjük a kovászt. A kenyértésztát 15-20 percig dagasztjuk kézzel, ha szükséges, teszünk még hozzá vizet vagy sót. A megdagasztott, nem túl lágy kenyértésztát langyos helyen 20-25 fokon kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük. Lisztezett felületre öntjük, és kicsit átgyúrjuk formázzuk – zsömléket gombóccá gyúrjuk, – majd 15 percig pihentetjük. A sütőt 220C°-ra előmelegítjük – villanytűzhelyem nem légkeveréses – egy kis lábasba vizet teszünk a sütő aljába, így biztos, hogy nem szárad ki a kenyér. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, vizes ecsettel megkenjük a tetejét. 220 fokon 15-20 percig sütjük, majd mérsékeljük a hőfokot 185 fokra, és még 35-40 percig sütjük. Rácsra kitesszük, vizes ecsettel még egyszer átkenjük, és hagyjuk kihűlni.
Jó étvágyat hozzá…:-)

Burgonyás kenyér + zsömle

Hozzávalók:
 • 35 dkg kenyérliszt BL80
 • 35 dkg finomliszt BL50
 • 2 dkg élesztő
 • 2 tk cukor
 • 2-3 dl víz
 • 2 tk só
 •  maradék krumpli püré
Elkészítés:
Az élesztőt elmorzsoljuk, hozzáadjuk a cukrot és a langyos vizet. A liszteket egy mély tálban összekeverjük, és ebből a lisztkeverékből 2-3 marékkal az élesztőbe keverünk úgy, hogy csaknem tejföl sűrűségű legyen. 15-20 perc alatt jó habos kovász lesz belőle. A lisztbe belekeverjük a sót és  a közepébe mélyedést csinálunk, ide öntjük a kovászt. A kenyértésztát 15-20 percig dagasztjuk kézzel, hozzá adjuk a villával apróra összetört krumpli pürét, megkóstoljuk, ha szükséges, teszünk még sót.
A megdagasztott, nem túl lágy kenyértésztát langyos helyen 20-25 fokon kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük. Lisztezett felületre öntjük, és kicsit átgyúrjuk formázzuk – zsömléket gombóccá gyúrjuk, – majd 15 percig pihentetjük. A sütőt 220C°-ra előmelegítjük – villanytűzhelyem nem légkeveréses – egy kis lábasba vizet teszünk a sütő aljába, így biztos, hogy nem szárad ki a kenyér. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, vizes ecsettel megkenjük a tetejét. 220 fokon 15-20 percig sütjük, majd mérsékeljük a hőfokot 185 fokra, és még 35-40 percig sütjük. Rácsra kitesszük, vizes ecsettel még egyszer átkenjük, és hagyjuk kihűlni.
Jó étvágyat hozzá…:-)

Kovászos kenyér

Hozzávalók:

 • 50 dkg kovász
 • 50 dkg BL80-as kenyér liszt
 • 3-3,5 dl langyos víz
 • 1 ek só
 • 1 ek kanál olajElkészítés:

  Az 50 dkg kenyér lisztet beleteszem egy műanyag tálba, hozzá adom a kb 50 dkg kovászt a langyos vizet, és jól összedolgozom – 5-6 perc. 30 percig pihenni hagyom. hogy a kovász kicsit beinduljon. Ezután hozzá adom a sót és az olajat, és ismét jól átgyúrom. Langyos helyen, letakarva 1,5-2 órát kelesztem. Lisztezett felületre öntöm és nem nyomkodom ki belőle a levegőt, hanem csak formázom. Kelesztő kosárba vagy tálba teszek egy tiszta konyharuhát, megszóróm liszttel és erre rakom a “varrattal” felfelé. 1,5-2 órát szobahőmérsékletem letakarva kelesztem. A sütőt 230 fokra melegítem elő, aljába egy kis lábasba vizet teszek. Sütőpapírral bélelt tepsire borítom, éles késsel vagy pengével bemetszem, megkenem a tetejét vízzel és a sütőbe teszem. 15,-20 perc múlva mérséklem a hőfokot 200 fokra,és még 25-30 percig sütöm. Rácsra kiteszem és ismét megkenem vízzel, hagyom kihűlni.
  …hát valami isteni… 😀

Hagymás kenyér

Hozzávalók:

 • 35 dkg kenyérliszt BL80hagymaskenyer_zsomi
 • 35 dkg finomliszt BL50
 • 2 dkg élesztő
 • 2 tk cukor
 • 2 dl víz
 • 2 tk só1
 • 4 fej hagyma

  Elkészítés:Az élesztőt elmorzsoljuk, hozzáadjuk a cukrot és a langyos vizet. A liszteket egy mély tálban összekeverjük, és ebből a lisztkeverékből 2-3 marékkal az élesztőbe keverünk úgy, hogy csaknem tejföl sűrűségű legyen. 15-20 perc alatt jó habos kovász lesz belőle. A lisztbe belekeverjük a sót és  a közepébe mélyedést csinálunk, ide öntjük a kovászt. A kenyértésztát 15-20 percig dagasztjuk kézzel, ha szükséges, teszünk még hozzá vizet vagy sót. A megdagasztott, nem túl lágy kenyértésztát langyos helyen 20-25 fokon kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük. Lisztezett felületre öntjük, és kicsit átgyúrjuk. A nagyobb kockára vágott hagymát kevés olajon megfonnyasztjuk, lehűtjük, majd hozzá adjuk a kenyértésztához és jól összegyúrjuk, formázzuk, majd 15 percig pihentetjük. A sütőt 220C°-ra előmelegítjük ? villanytűzhely nem légkeveréses – egy kis lábasba vizet teszünk a sütő aljába, így biztos, hogy nem szárad ki a kenyér. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, vizes ecsettel megkenjük a kenyértésztát. 220 fokon 15-20 percig sütjük, majd mérsékeljük a hőfokot 180 fokra, és még 35-40 percig sütjük. Rácsra kitesszük, vizes ecsettel átkenjük, és hagyjuk kihűlni.

  Jó étvágyat hozzá…:-)