Pest Megyei Amatőr Aranylabda-díj

pest_megyei_aranylabdaHétfő délután rendezték meg  MLSZ Pest Megyei Igazgatóságának évzáró ünnepi rendezvényét a Megyeháza dísztermében, melyen a díjazottakkal, kitüntetettekkel és a meghívott vendégekkel együtt mintegy százötvenen vettek részt. 

Annyiban mindenképpen egyedi volt az idei évbúcsúztató rendezvény, hogy az igazgatóság (korábban Pest Megyei Labdarúgó Szövetség) történetében egy időben, egy helyütt még soha ennyi közelmúltbeli, illetve kissé a régebbi időket idéző egykori klasszis labdarúgó és edző nem vett részt a megyében hasonló eseményen. A díszvendégek között, a pulpituson kapott és foglalt helyet Fekete László, az Újpest egykori 21-szeres válogatott klasszisa, Várhidi Péter korábbi szövetségi kapitány, az NB II, Nyugati csoportjában szereplő Szigetszentmiklós szakmai igazgatója, valamint ifjabb Albert Flórián, a Ferencváros hajdani válogatott, a legendás 1995-ös BL-csapatának meghatározó játékosa.

De rajtuk kívül, a széksorokban is szép számban foglaltak helyet az ismert nagyszerű egykori futballisták, így például – a teljesség igénye nélkül – Fehér Csaba, az Újpest, a holland NAC Breda és a PSV Eindhoven 41-szeres válogatott egykori klasszisa, Lisztes Krisztián (korábbi 49-szeres válogatott), Telek András (24-szeres válogatott), valamint Boda Imre, Weimper István, Hamar István, Pintér Sándor, Keresztúri András.
Újdonságként hatott, hogy az előtérben várakozók kisebb tárlatot nézhettek meg a 2012-es esztendő jelentősebb Pest megyei amatőr és utánpótlás futballtörténéseit ábrázoló fényképek kiállításának köszönhetően.

A Pest megyei évzáró hagyományaihoz hűen a felütést ezúttal is a Himnusz hangjai jelentették, közben a kivetítőn a megyei futballélet egy-egy ünnepélyes emlékképe volt látható. Szlahó Csabát, az MLSZ Pest megyei társadalmi elnökét, Vecsés város polgármesterét Benkő Tamás megyei igazgató kérte fel köszöntője megtartására, aki ennek év végi összefoglaló, értékelő, majd a közelgő ünnepekre való tekintettel a jókívánságokat sem nélkülöző tartalmas beszéddel tett eleget. Az elnök úr ezután egyperces néma főhajtásra kérte az egybegyűlteket az idei esztendőben elhunyt sporttársak emlékének adózva; a halk zenei aláfestés közben a vásznon az eltávozottak fényképe volt látható.

Ezt követően Szlahó Csaba a megyei igazgatónak adta át a szót, aki felszólalása elején egy több mint száz képkockából álló prezentációt – az Edda “Győzni fogunk!” című számával zeneileg aláfestve – vetített le a jelentősebb 2012-es Pest megyei futballesemények pillanatfelvételeiről.
Ezután néhány markáns adatot ismertetett: 2012 őszén csak a Pest megyei labdarúgóversenyek költségeihez – nevezési, tagsági, pályahitelesítési, játékvezetői díjak (a versenyengedély-díjak és az átigazolási költségek nélkül) – a TAO-források terhére 75 és fél millió forintos támogatást nyújtott a Magyar Labdarúgó Szövetség a díjcsökkentés révén. A 2011/2012-es szezonban csaknem 190 millió Ft támogatást kapott összesen valamennyi Pest megyei amatőr és utánpótláscsapat a versenyzéshez. Benkő Tamás hangsúlyozta: a megyei igazgatóság stratégiai feladata alapvetően a tömegesítés, a futball bázisának kiszélesítése, minél több fiatal bevonása, és az amatőrök számára a korábban fojtó működési költségek csökkentése, az ilyen címen az MLSZ elnöksége által nyújtott kedvezmények szabályszerű felhasználása. Kiemelte: a magyar sport, benne különösen a látvány-csapatsportágak, így a labdarúgás kormány általi támogatásának szempontjából történelmi jelentőségű az a korszak, amelyben most élhetünk és így a magyar futball fejlesztéséért dolgozhatunk.

A tömegesítést, a labdarúgás népszerűsítését számos országos MLSZ-projekt hivatott szolgálni, így például a Grund-program, amely Pest megyében egyedi módon valósult meg. Az igazgató – mintegy demonstrálva – a program sikerét, levetítette a kosdi állomáson készült videóanyagot, amelyen Várhidi Péter, Kovács Zoltán és Lisztes Krisztián is kifejtette véleményét a témában.

Ezután felsorakoztak a Grund-program résztvevői, az említettek mellett Fehér Csaba és Telek András is, majd az egyes állomásokon résztvevő gyermekek közül azon legfiatalabbakat szólították ki, akik még nem igazolt játékosok: a kartali Dóra Marcellt, a csörögi Oláh Tamást, a nagykátai Csejtei Pétert és a szigetszentmiklósi Vonatka Bencét óriási tapsvihar fogadta. A 4-5 éves kis srácok boldogan szaladtak ki ajándékaikért, fogtak kezet a korábbi szövetségi kapitánnyal és a volt válogatott labdarúgókkal, majd mosolyogtak bele a közös fotó elkészítésekor Sipos Hajnalka fényképezőgépének objektívébe. Valamennyi kisgyerek – egyebek mellett – futball-labdát kapott ajándékba, Fehér Csaba korábbi 41-szeres válogatott felajánlásának köszönhetően.

Ezek után a 13 éves újlengyeli gólkirály, Félix Krisztián vehette át jutalmát, majd Kajári Józsefnek köszönte meg a Pest Megyei Labdarúgó Szövetség érdekében hosszú évek során kifejtett munkáját az igazgatóság, mégpedig Varga András korábbi PMLSZ-elnökségi tag közreműködésével.

Következett az idén fennállásuk kerek, legalább 50. évfordulóját ünneplő sportszervezetek köszöntése, a díszoklevelet és az emléktárgyat Jakab Béla tiszteletbeli elnök nyújtotta át a klubelnökök számára. Idén 100 éves az aszódi, a gyömrői, az isaszegi, a maglódi és a pomázi, 90 esztendős a sülysápi, a szigetszentmiklósi és a tököli, 80 éves a taksonyi és a turai, valamint 60 éves a táborfalvai labdarúgás.

Az immár ugyancsak hagyománynak számító, a 2007/2008-as versenyév óta minden év végén közreadott ez évi éremtáblázat élmezőnyében végzett egyesületek elismerésével folytatódott az ünnepség, az érintett egyesületek vezetői számára labdákat és oklevelet adott át a rendezvény egyik díszvendége, Fekete László korábbi európai Ezüstcipős labdarúgó. A részletes éremtáblázat IDE KATTINTVA tekinthető meg.

Csaba János a Pest Megyei Társadalmi Elnökség által az igazgató javaslatára alapított “Az Év Pest megyei futballkrónikása” elismerésben részesült, az oklevelet Szlahó Csaba elnök nyújtotta át a Sülysáp KSK-t évtizedek óta hűséggel szolgáló sportvezetőnek.

Az est egyik, ha nem a legnagyobb érdeklődéssel várt fénypontja a Sportszelet című sportlap és az igazgatóság által alapított, idén első alkalommal kiírt Pest Megyei Amatőr Aranylabda-díj eredményhirdetése volt . A szavazatok szombat éjszakai összesítését követően eldőlt, hogy az Aranylabda-szavazás győztese a dabas-gyóni Wrábel József, a második helyezett a nagykőrösi, korábbi válogatott Tóth Mihály, míg harmadik a hévízgyörki Gedei Tibor lett. A díjakat nem más, mint ifjabb Albert Flórián, az eddigi egyetlen magyar európai aranylabdás labdarúgó, Albert Flórián fia, volt válogatott játékos nyújtotta át. Érdekesség, hogy a díjátadó Albert Flórián és az első Aranylabda-győztes Wrábel József korábban együtt futballoztak Felsőpakonyban.

Végül, de nem utolsó sorban következett azon sportvezetők megjutalmazása, akiket az MLSZ Pest Megyei Társadalmi Elnöksége – a Pest Megyei Labdarúgó Szövetség korábbi elnökségének kezdeményezése alapján 1997 óta minden évben, így 2012-ben is – “Pest Megye labdarúgásáért”-kitüntetésben részesített. Ők név szerint: Belák Gyula (Vác FC-Samsung; Vác Város LSE igazgatója); Csiki Károly (Magyar Labdarúgó Szövetség versenyigazgatója); Ekrik István (Kakucs KSE elnöke); Gyöngyösi Károly (Pilisi LK korábbi technikai vezetője); Hanzl József (Gödöllői SK technikai vezetője); Nagy György (MLSZ Pest Megyei Igazgatóság Versenybizottságának tagja); Palcsó András (Abony KID FC, Törteli KSK és a Nagykőrösi Kinizsi főtámogatója); Pintér Sándor (Budakalászi MSE felnőtt és U19-es csapatának edzője).
A kitüntetett személyek fényképes bemutatása ITT tekinthető meg.

A kora estébe nyúlóan megtartott rendezvényen több más médium mellett az MLSZ TV is jelen volt, amely összefoglalót is készített, ebben többek között Csiki Károly versenyigazgató és Szlahó Csaba megyei társadalmi elnök a rendezvény után adott nyilatkozata látható és hallható.

forrás:pmlsz.hu