Mikulásgyár: a legek éve volt 2012

mikulásgyár 2012A legek éve volt 2012 a Mikulásgyárban: a nyolc éve működő akció idén kapta a legmesszebbről, New Yorkból ajándékát. A legnagyobb értékű adományt a fővárosi közműcégek hozták, tízmillió forint értékben, az egyik élelmiszerlánc pedig kilencmillió forint értékű csomagot küldött a gyárba – közölte Éskovács Péter, a karitatív akció kommunikációs vezetője vasárnap.

Ugyan a Hősök tere mellé felállított Mikulásgyárat már pénteken bezárták, de adományokat még vasárnap este hat óráig fogadtak a Mikulásgyár 2-ben, amely a Westend bevásárlóközpont előtt működött A meghosszabbított nyitva tartásra azért volt szükség, mert sokan munkanapokon nem tudták leadni adományaikat. Szombaton és vasárnap több mint ötezer adakozó hozott még adományokat, többségük élelmiszert, meleg ruhát – közölte Zsolnai Endre, a Mikulásgyár fő szervezője.
Idén először festmény is készült a karitatív akcióról. A szervezők azt szerették volna, ha a magyar politikusok is látnák a képet. Az alkotást Víg Attila festőművész, a finn Mikulás és gyerekek közösen festették. A jótékonysági akció szervezői arra kérték Papcsák Ferencet, a parlament gazdasági bizottságának fideszes tagját, hogy vigye el a festményt a képviselői irodaházba és állítsák ott ki. A kép az utolsó parlamenti napig volt látható az irodaházban.

Januártól viszont azt tervezik, hogy gyermekkórházakban, szociális intézményekben állítják ki a művet egy-egy hónapra. A szervezők azt remélik, hogy ezzel felhívhatják a figyelmet arra, hogy nemcsak karácsonykor van szükség a jótékonyságra, az adományokra, hanem egész évben.

Egy vecsési család is kapott a mikulásgyárba érkező adományokról, a videó megtekinthető ide kattintva.