Már kaphatók a szilveszteri tűzijátékok

Petárdák szilveszterreDecember 28-31. között a kijelölt árusoknál vásárolhatóak meg a különféle tűzijátékok. A szilveszteri mulatságok pirotechnikai kellékeit azonban a lehető legnagyobb körültekintéssel kell használni, a rajtuk szereplő használati utasításban foglaltakat kötelező betartani. Az utolsó újévi durranás január elsején, legkésőbb reggel hatkor hangozhat el.

Az utóbbi évek tapasztalatainak figyelembevételével, a tűzijátékok minél biztonságosabb felhasználását szolgálandó 2011 nyár végén megújult a polgári célú pirotechnikai tevékenységről szóló jogszabály. A vonatkozó kormányrendelet a pirotechnikai termékeket kockázattól és felhasználási módtól (nettó hatóanyag-tartalom, biztonsági távolság, zajszint) függően négy osztályba sorolja, amelyekből az első három kategória kerülhet magánszemélyek birtokába, a negyedikbe tartozó eszközöket már csak pirotechnikus használhatja és kezelheti.

Az 1. pirotechnikai osztályba tartozó termékeket (ezeket korábban játékos pirotechnikai terméknek nevezték) már a 14. életévüket betöltött személyek is megvásárolhatják. Ezek az eszközök nagyon alacsony kockázatot jelentenek és elhanyagolható zajt okoznak, azokat behatárolt területen való használatra szánják.

2. pirotechnikai osztályba tartozó kis tűzijátékok (például rakéták, bombatelepek, római gyertyák) megvásárlásához azonban már igazolni kell, hogy a vevő elmúlt 16 éves. Ezen termékek kockázata és zajszintje alacsony, szabadban lévő, behatárolt területen való használatra készülnek.

Az 1. és 2. osztályba sorolt pirotechnikai termékekből egy időben összesen nettó 1 kilogrammot lehet tárolni. A jogszabály rendelkezik arról is, hogy hol lehet e két osztályba tartozó eszközöket használni, tételesen felsorolja azokat a helyszíneket, ahol csak pirotechnikus jelenlétében és irányításával működtethetőek, de rendelkezik arról is, mely helyeken tilos a használatuk. Ugyanakkor engedményt is tesz, hiszen magánszemélyek december 28-án este hat és következő év január 1-én reggel hat óra között közlekedésre szolgáló területen, vagyis például úton, járdán, hídon, ezen kívül kikapcsolódásra, szórakozásra szolgáló területen is használhatják a tűzijátékokat.

3. pirotechnikai osztályba a közepes kockázatot jelentő, szabadban lévő, nagy nyílt területen felhasználható termékek tartoznak, de ezek sem keltenek akkora zajt, hogy az ártalmas lenne az emberi egészségre. Ide tartozó eszközt december 28-a és 31-e között engedély nélkül vásárolhatnak a 18. életévüket betöltött személyek, felhasználni azokat pedig a használati és kezelési útmutatóban meghatározottak szerint december 31-én 18 órától a következő naptári év január 1-jén 6 óráig lehet. A fel nem használt vagy hibás, 3. pirotechnikai osztályba tartozó termékeket január 5-ig a vevő köteles a forgalmazónak visszaszállítani, aki ezt köteles térítésmentesen és költség felszámítása nélkül visszavenni.

Azért, hogy a szilveszteri mulatság felhőtlen legyen, feltétlenül be kell tartani a pirotechnikai szabályokat, már csak azért is, mert megszegésük szabálysértésnek minősül. Ezen kívül nem árt néhány gyakorlati tanácsot is megfogadni. Az magától értetődő, hogy a termékek telepítésekor a használati utasítás előírásai szerint kell eljárni, ügyelni kell arra, hogy a lövés irányában ne legyen akadály, továbbá tilos a tűzijátékot emberek felett átlőni, illetve irányukba működtetni. A fellövést követően a tűzijátékot csak akkor közelítsük meg, ha az a működését legalább tíz perce befejezte. Erős szélben a biztonság kedvéért ne használjunk, kézben tartva pedig soha ne működtessünk pirotechnikai terméket!

forrás: OKF
Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=http://www.vecseshirek.hu/2012/12/29/mar-kaphatok-a-szilveszteri-tuzijatekok/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 403 Forbidden in /var/userdata/web/vecseshirek.hu/website/www/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17 Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/userdata/web/vecseshirek.hu/website/www/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19