A sürgősségi osztályokon kezelik ezentúl az alkoholmérgezéses betegeket

alkohol-drogMegszűntek a fővárosban a detoxikálók, az alkoholmérgezéses betegeket ez évtől a sürgősségi osztályokon látják el – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyi államtitkársága szerdán.

A közlemény szerint ezen betegek “biztonságos, a korszerű egészségügyi ellátás szempontjait gondosan figyelembe vevő ellátása” a sürgősségi osztályokon biztosítható, ahol az egyéb betegségek gyorsan, hatékonyan kizárhatóak, illetve szükség szerint elláthatóak.
Ezért januártól azokat a betegeket, akiket Budapesten detoxikálóba szállítottak, mostantól az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Budapest és Pest megyére meghatározott beutalási rendje szerint látják el.

Kiemelték ugyanakkor, hogy a súlyos alkoholmérgezéseket továbbra is a Péterfy kórház klinikai toxikológiai osztályára kerülnek. Az államtitkárság közölte, hogy a detoxikálók bezárása egy-két százalékkal emelheti a sürgősségi osztályok napi betegforgalmát.

Zacher Gábor, a Péterfy Sándor Utcai Kórház toxikológiai osztályának vezetője kedden a Kossuth Rádió Krónikájának nyilatkozva üdvözölte a változást. Hozzátette, a detoxikálókban pszichiáterek látták el a súlyosan ittas embereket, holott a részegség etanolmérgezés, amelynek kezelése nem pszichiátriai, hanem sürgősségi feladat.