Vasárnap népszavazást tartanak Gyömrőn

TüntetésJanuár 6-án, vasárnap tartják  Gyömrőn a népszavazást a Horthy térről.  Ez lesz az első népszavazás a Horthy-korszak pozitív példává emelése ellen.

A helyi népszavazásra bocsátott kérdés így szól:

?Egyetért-e Ön azzal, hogy Horthy Miklósról, a vitatott történelmi személyiségről ne nevezzenek el közterületet Gyömrőn??

A népszavazást a Környezetvédelmi, Ifjúsági és Gyermekvédelmi Egyesület (KIGYE) nevű helyi civil szervezet mellett a Magyar Szocialista Párt és a Demokratikus Koalíció helyi szervezete, valamint egy helyi magánszemély, Tóth Mátyás kezdeményezte.
Az aktivisták még szeptember 20-án kezdték meg az aláírásgyűjtést, hogy Gyömrő vezetése vonja vissza a korábban Szabadság tér néven ismert főtér Horthy térré való átnevezését.
A gyömrői képviselők tavaly április 23-án, a testület egyetlen jobbikos tagjának javaslatára határoztak arról, hogy a város főtere júniustól Horthy Miklós volt kormányzó nevét viselje, majd a lakosság egy részének tiltakozása nyomán úgy módosították határozatukat, hogy csak a téren lévő parkot kereszteljék át, és ez meg is történt. Ekkor helyezték kilátásba a helyiek a népszavazást, mondván, elfogadhatatlan számukra, hogy akár a tér, akár a park Horthy Miklós nevét viselje.
Összesen 3100 aláírást gyűjtöttek össze, amiből a Helyi Választási Bizottság közel 2800-at hitelesített. A referendum kiírásához 2600 aláírás is elegendő lett volna.

Az aktivisták még az aláírások leadása előtt beadvánnyal fordultak az önkormányzathoz, hogy saját hatáskörben vonja vissza az átnevezést, és ezzel spórolja meg a városnak azt a 4-5 millió forintot, amibe a népszavazás kerül ? ezt azonban nem támogatta az önkormányzat.