Kalandozások Jégvirágtól Borvirágig

A monori Strázsahegy pincéiben január második szombatján ismét az édes, fűszeres forralt boré és a legfinomabb kézműves falatoké a főszerep. A pincefaluban idén harmadszorra rendezik meg a Kalandozások Jégvirágtól Borvirágig fesztivált.

jégvirágtól borvirágig

 

A rendezvényen számos ismert budapesti és helyi ételkészítő mester is részt vesz, illetve csatlakozik a forralt bort főző borosgazdákhoz, akik illatos és meleg borkülönlegességeikkel varázsolják el a vendégeket. A Budapesttől mintegy 30 kilométerre található monori Strázsahegy, amit 190 méteres magasságával, talán még dombnak sem lehet nevezni, mintegy 960 pincével büszkélkedhet. A monori a szőlő- és bortermelésnek több évszázados hagyománya van, így aztán nem kellett hozzá sok, hogy a Monori Borút Egyesület 2011. január 15-én szombaton megnyissa a pinceajtókat a Szent Orbán tér felett. Azóta pedig mindenki idelátogat január második szombatján, hogy megkóstolja a felmelegítő forralt borokat és a meghívott mesterszakácsok és gasztrobloggerek kreációit.

Hely pedig van rá bőven, mivel a Monori pincefalu összterülete körülbelül 180 hektár, ahol szőlő, gyümölcsös, szántó, pincék és présházak találhatók. Az itt termő leggyakoribb borszőlő fajták a Rizling, a Rizlingszilváni, a Rajnai Rizling, a Kékfrankos és a Zweigelt. A január 12-i mulatság 10 órától 18 óráig tart, ez idő alatt pedig 13 pince várja az inni vágyókat. A Jégvirágtól Borvirágig fesztivál belépőjegyei tartalmaznak egy kóstoló bögrét, valamint 13 pincében forralt bor és étel kóstolást.