Megtiltották az iskolaigazgatóknak, hogy a sajtónak nyilatkozzanak.

Internet-CenzuraEgy középiskolai tanár hívta fel arra a levélre a figyelmet, amelyet január 3-án az iskolavezetők kaptak a Klebelsberg Iskolafenntartó Központtól (KIK). Ebben az iskolák fenntartásáért felelős új állami gigaintézet az igazgatók sajtóval való kapcsolatát határozza meg ideiglenesen.

A Hír24.hu-n csütörtökön megjelent Fortélyos félelem igazgatói című cikkre reagálva tanár hívta fel a levélre a figyelmet:

“Felhívom szíves figyelmüket, hogy valamennyien a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ munkatársai vagyunk. Az állami intézményfenntartó központot az elnök képviseli. A kommunikációs szabályzat kiadásáig az intézményvezetők közvetlenül nem nyilatkozhatnak. Kérem, hogy a média munkatársaitól a kérdéseket kérjék be, a rá adandó válaszokat fogalmazzák meg és küldjék be az e-mail címemen a KIK-központba, ahol a kommunikációs munkatársak érdemben foglalkoznak a megkeresésekkel? ? szól a rövid levél.

Január 1-jével valóban a KIK munkavállalóivá váltak a pedagógusok, igazgatók, így jogilag nem kifogásolható ez a ?szabályozás?, ám jól mutatja, mennyire tekinti autonóm értelmiséginek, az iskolájáért dolgozó pedagógusnak, a nyilvánosságot felelősen tájékoztató felnőttnek – az államosítással gyakorlatilag amúgy is funkciójukat vesztő – igazgatókat.

A levelet nem minden iskolaigazgató kapta meg, a Hír24.hu internetes portál úgy tudja, hogy egyelőre csak a fővárosi szakiskolák vezetői kaptak ily módon ?szájkosarat?.

Mint írtuk, Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár szerint sikertörténet az iskolák állami átvétele. Ám számos gyakorló tanár, igazgató szerint káoszt, bizonytalanságot hozott az új rendszer. Egy gimnázium tantestülete tiltakozó petíciót fogalmazott meg ezzel kapcsolatban a ?nemzeti örökség elherdálása miatt?, amelyet már közel ezren aláírásukkal támogattak.

forrás: Hir24.hu