Tepsis krumpli, meg egy kis desszert – Gasztro

tepsis krumpliNem egy diétás étel, viszont annál finomabb. Nem lehet mindig salátát enni, és egyébként is fel kell készülni a télre… Többféle verzióját szokta kis családom készíteni, sógornőm provence-i fűszerkeveréket használ és nem tesz bele kolbászt, édesanyám a kolozsvári szalonnás verziót szereti leginkább, a család férfi tagjai természetesen húsimádók.
Viszonylag gyorsan elkészíthető, mert csak a szükséges hozzávalókat kell felszeletelni, egy tepsiben mindent összekeverni egy kevés olajjal, fűszerezni és kb 45 perc alatt megsütni. Sütés közben néha keverjük át. Készíthetjük húsféle nélkül, kolbásszal, szalonnával, virslivel, tehetünk bele zöldpaprikát is, füstölt tarját, bátran kísérletezhetünk, mert elrontani nem lehet.
Hozzávalók:
  • 1-1,5 kg krumpli felkarikázva
  • 2 fej hagyma félkarikára vágva
  • 5 gerezd fokhagyma felszeletelve
  • 10-15 dkg kolozsvári szalonna felszeletelve
  • 1 szál kolbász felkarikázva
  • só, bors, olaj

Ahogy írtam, mindent összekeverünk egy kiolajozott tepsiben, fűszerezzük és előmelegített 175 fokos sütőben 45 percig sütjük. Sütés közben néha keverjük át, hogy mindent átjárjanak az ízek.

Almás pite

 

almáspiteKarácsonyra kaptam egy pite sütő formát 🙂 így nem volt kérdés, hogy a hétvégén almás pitével fogom felavatni. Mondanom se kell, hogy isteni lett a pite, vanília fagyival még finomabb lenne, de “csak” tejszínhab volt itthon…
Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 40 dkg liszt
  • 5 dkg cukor
  • csipet só
  • 1 citrom reszelt héja
  • 25 dkg hideg vaj
  • 6-8 ek hideg víz
  • 1-2 ek zsemle morzsa vagy darált dió
  • 1 tojás
A töltelékhez:
  • 8-9 nagyobb alma, lehet különböző fajtából is
  • 1 citrom leve
  • 1zacskó vaníliás cukor
  • 5-6 ek. cukor (vagy  ízlés szerint ki mennyit szeretne)
  • 1-2 tk őrölt fahéj
  • 1/2 tk őrölt szegfűszeg
  • 1 ek vaj
A lisztet összekeverjük a cukorral és a sóval, belemorzsoljuk a hideg vajat, hozzáadjuk a hideg vizet is és gyorsan összegyúrjuk. Folpackba csomagoljuk a tésztát és fél órára a hűtőben pihentetjük. Miközben pihen a tészta, megpucoljuk az almákat, kivágjuk a magházát és felszeleteljük. Egy tálba téve meglocsoljuk a citrom levével, összekeverjük cukrokkal és a fűszerekkel.
Ha hűtött tésztát kétfelé osztjuk, 1/3 – 2/3 arányban. A nagyobbik rész vékonyra kinyújtjuk és a piteformába tesszük úgy hogy a széle 2 centire kilógjon a formából. Megszurkáljuk egy villával a tésztát, megszórjuk a zsemle morzsával vagy a darált dióval, beleöntjük az almás tölteléket, amire rávagdossuk a vajat. Most jöhet a kisebb adag tészta, amit szintén vékonyra kinyújtunk és rátesszük a pite tetejére, a két tészta szélét összenyomkodjuk. Egy késsel bevagdossuk a pite tetejét, hogy a keletkező gőz eltávozhasson a sütés közben. Végül a pite tetejét megkenjük a felvert tojással és előmelegített, 230 fokos sütőbe tesszük. Ezen a hőfokon 10 percig sütjük, majd visszavesszük a hőfokot 180 fokra és még egy órán keresztül sütjük a pitét, míg szép barna nem lesz. Langyosra hűtve tálaljuk fagyival vagy tejszínhabbal.
Jó étvágyat hozzá!