Többnapos havazás jöhet a jövő héten

havazásA legfrissebb előrejelzések szerint hétfőtől akár szombatig mediterrán ciklonok befolyása alatt áll időjárásunk, így többnapos jelentős csapadék van kilátásban – tájékoztat az időkép.hu.

Vasárnap délutánra délnyugat felől beborul az ég és havazás veszi kezdetét. A legfrissebb előrejelzések szerint hétfőtől akár szombatig mediterrán ciklonok befolyásolhatják időjárásunkat, így többnapos jelentős csapadék van kilátásban.

Halmazállapotát tekintve – bár mediterrán ciklonképződés lévén még mindig jelentős bizonytalanságot hordoz magában a prognózis – jelenleg úgy tűnik, hogy északnyugaton, nyugaton végig havazásra kell készülni, így ott szombatig akár 30-40 centi, sőt még ennél vastagabb friss hóréteg kialakulása is elképzelhető.

Máshol a kezdeti havazást követően hétfő délután, kedden és még szerdán is vegyes halmazállapotú csapadék – középső tájainkon hó, havas eső, ónos eső, eső egyaránt, keleten és délen inkább havas eső, eső – lehet meghatározó, majd csütörtöktől egyre inkább havazás válthatja fel ezeken a területeken is az addigi folyékony halmazállapotú csapadékot, így a hét végére megvan az esély arra, hogy az egész ország fehérbe öltözzön.