Csúszósak, havasak az utak

teligumiHétfő hajnalban az ország több déli, illetve középső részén fekvő megyére tartott érvényben elsőfokú, citromsárga riasztást az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) a hófúvás és a várható ónos eső miatt. Az országban ma még további 15-20 centi hó is eshet.

Budapestre és Pest, Fejér, Jász-Nagykun-Szolnok és Komárom-Esztergom megye egy részére elsőfokú, citromsárga riasztást tartott érvényben hétfő hajnalban az OMSZ a hófúvás miatt, máshol, például Bács-Kiskun, Tolna, Baranya és Csongrád megyében pedig az ónos eső miatt rendelt el riasztást.

Magyar Közút 50 munkagéppel igyekszik megtisztítani Pest megye útjait.

Délelőtt folytatódik a havazás, a Dunántúlon erősebb, az ország keleti felén gyengébb intenzitással – közölte előrejelzésében a szolgálat. Azonban a délkelet felől bekövetkező enyhülés hatására a csapadékforma egyre többfelé esőbe, átmenetileg ónos esőbe vált át.

Éjfélig a Nyugat-Dunántúlon akár 20 centimétert is meghaladó friss hó hullhat, másutt a déli, kora délutáni órákig akár további 15 centi eshet, észak, északnyugat felé haladva lesz a nagyobb mennyiség.

Napközben az ország nagy részén – az Alpokalja és északnyugat kivételével – olvadni fog. Az élénk, helyenként erős keleti, délkeleti szél a középső területeken eleinte hóátfúvásokat okozhat. Késő este a déli szelet a Délkelet-Alföldön viharos (60-65 km/h) lökések kísérik.