Az “itatós rablások” és az “öregezés” veszélyeire figyelmeztet a rendőrség

Két bűncselekménytípus: az úgynevezett itatós rablások, illetve az “öregezés” veszélyeire hívták fel a figyelmet a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) munkatársai keddi sajtótájékoztatójukon.

Már több hasonló ügyet vizsgált a rendőrség, amikor tavaly márciusban az Orczy úti albérletében holtan találtak egy fiatal férfit – nagy mennyiségű alkohollal, és úgynevezett dormicum nevű szerrel a szervezetében. A dormicum altató, nyugtató hatású – orvosi célú – szer, melyre azonban tilos alkoholt inni, mert légzésleállást eredményezhet. A nyomozókban felvetődött, hogy a férfit leitatták, mert mint kiderült, több értéktárgya is eltűnt. A nyomozás során felvetődött, hogy a fiatalembert ismeretlenek leitathatták, majd értéktárgyaitól megszabadították. 
A kerületi rendőrkapitányságokkal együtt a BRFK több hasonló esetet vizsgált meg, így jutottak el K. Hajnalkához, akit január 8-án fogtak el. A nő – akit a hétvégén a bíróság előzetes letartóztatásba helyezett – az ilyen “itatós rablásokra” szakosodott csoport tagjaként bevallotta, hogy több ilyen bűncselekményt követtek el.
Általában egy-két tablettát oldottak fel rövid italban és kínálták meg vele a szórakozóhelyről távozó kiszemelt célpontot. További négy rablásra és kifosztásos ügyre derült fény. 

Ezért hívta fel a BRFK bűnügyi főosztályának életvédelmi osztálya vezetője, Szokolai Zoltán a figyelmet arra, az ilyen helyekről távozó fiatalok ne fogadjanak el idegentől alkoholt, és felbontott üvegből se igyanak.

Szilák Tihamér, az életvédelmi osztály nyomozója egy másik típusú bűncselekmény veszélyeire hívta fel a figyelmet. Tájékoztatása szerint a tolvajnyelvben új fogalomként jelent meg az “öregezés”, vagyis az, hogy egy idős férfi bizalmába férkőzik egy nő, szexuális együttlét ígéretével bekéredzkedik a lakásába, látszólag gondoskodó magatartást tanúsít, majd ezzel visszaél. 

Példaként említette a tavaly októberben történt esetet, amelynek során egy nő egy újlipótvárosi 82 éves honvéd alezredes bizalmába férkőzött, pénzt kéregetett bevásárlásra és egyéb kiadásokra, majd amikor ezt kevésnek találta, akkor lopott, illetve erőszakot alkalmazott – ismertette Szilák Tihamér. A nő rávette az élettársát, hogy menjen el az idős áldozat lakására, üsse le, majd azt tervezték, hogy együtt kifosztják a lakást. Az élettárs egy kalapáccsal el is ment a férfihez, ütlegelni kezdte, ám ő még segítségért tudott kiáltani és a szomszéd megzavarta a támadót. 
A párost a rendőrség nyereségvágyból, előre kitervelten elkövetett emberölés kísérletével gyanúsítja. Szilák Tihamér ismertette azt is, hogy az elkövetők kábítószerfüggők, és beismerő vallomást tettek.  A nyomozó arra hívta fel a figyelmet, hogy a 82 éves sértett 6 éve lett özvegy, és az elkövetők az idős korát és magányosságát használták ki.