Megérkezett az újabb havazás – frissített

havazásAz Országos Meteorológiai Szolgálat január 18-tól (péntek) 1. fokú riasztást adott ki Pest megye területére is. Az előrejelzések alapján  10 cm-t is meghaladó hórétegre számíthatunk, melyet szombattól gyengébb hófúvások is kísérhetnek. A hófúvások következtében helyenként alacsonyabb hótorlaszok is kialakulhatnak.

Hófúvás miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat legmagasabb szintű, piros riasztása van érvényben Győr-Moson-Sopron, Somogy, Vas, Veszprém és Zala megye következő 26 kistérségében:

Csorna, Mosonmagyaróvár, Kapuvár, Sopron-Fertőd, Lengyeltóti, Fonyód, Marcal, Körmend, Celldömölk, Csepreg, Kőszeg, Sárvár, Szombathely, Vasvár, Pápa, Ajka, Devecser, Sümeg, Tapolca, Nagykanizsa, Zalakaros, Hévíz, Keszthely, Pacsa, Zalaegerszeg, Zalaszentgrót.

 A hótakaróval borított térségekben a viharos, 60-70 km/órát elérő szél hótorlaszokat emel, ezért senki ne induljon útnak a Nyugat-Dunántúlon!

 A Magyar Közút Nonprofit Zrt. több száz munkagépe folyamatosan küzd a hóátfúvások okozta torlaszokkal, de a továbbra sem csillapodó nagy erejű széllökések miatt rendkívül nehéz felszabadítani huzamosabb időre egy-egy útszakaszt.

 A Dunántúl nyugati területein semmiképpen ne induljanak útnak, mivel könnyen elakadhatnak!?

A hétvégén hózápor, eső, ónos eső is lehet

Az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtöki országos középtávú előrejelzésében azt írta: pénteken túlnyomóan borult lesz az ég, a hajnali óráktól délnyugat felől egyre többfelé várható havazás, délkeleten, keleten havas eső, néhol eső, a reggeli órákban ónos eső is lehet. Az északi, északkeleti szél a középső területek kivételével többfelé megerősödik, főként a Nyugat-Dunántúlon és északkeleten viharos széllökések is lehetnek, emiatt többfelé hófúvásra is fel kell készülni. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában mínusz 5 és 0 Celsius-fok között alakul. A nappali maximumok mínusz 5 és plusz 1 fok között várhatók.
Szombaton eleinte keleten, délkeleten hószállingózás, havazás még előfordul, másutt helyenként alakul ki hózápor. A minimum-hőmérséklet a Dunától keletre mínusz 8 és mínusz 3, a Dunántúlon mínusz 16 és mínusz 8 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet mínusz 7 és mínusz 1 fok között valószínű.
Vasárnap reggelre mindenütt beborul az ég, délnyugat felől egyre több helyen valószínű csapadék. Északon kezdetben hó lehet, amelyet dél felől egyre nagyobb területen ónos eső, majd eső vált fel. A legalacsonyabb hőmérséklet többnyire mínusz 10 és mínusz 5 fok körül alakul, de az eleinte kevésbé felhős tájakon mínusz 15 fok körüli minimumokra is számítani kell. A nappali csúcsértékek várhatóan mínusz 3 és plusz 3 fok között alakulnak.

időkép havazás

Az esetleges balesetek elkerülése érdekében a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ismételten felhívja a lakosság figyelmét a fokozott óvatosságra. Nagyon fontos, mielőtt útnak indulnának, tájékozódjanak a várható időjárásról, az utak állapotáról, kövessék figyelemmel a hatóságok felhívásait és a híradásokat.

Lehetőség szerint válasszanak inkább tömegközlekedési eszközt. Amennyiben ez mégsem megoldható, gondoskodjanak a jármű téliesített állapotáról (téli gumiabroncs, hólánc, fagyálló szélvédőmosó)! A közúti közlekedés során vezessenek türelemmel, sebességüket és vezetési stílusukat az időjárásnak megfelelően válasszák meg, és tartsanak megfelelő követési távolságot. Ha a téli időjárás következtében elakadnának, hívják a 105-ös telefonszámot!