A magyar kultúra napja – Programok Budapesten és Pest megyében

magyar kulúra napjaDíjátadókat, megemlékezéseket, hangversenyeket és színházi bemutatót is tartanak a magyar kultúra napjához kapcsolódva Budapesten, Pest megye több településén pedig koncerteket, színházi előadásokat, kiállításokat, szavalóversenyt és rendhagyó történelemórát  tartanak.
Számos településen ekkor adják át a közösségért végzett munka elismerését jelentő díjakat.

A magyar kultúrát 1989 óta ünneplik január 22-én, a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt.

Január 20-án, vasárnap 11 órakor a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége, a KÓTA Ünnepi hangversenyt rendez a Himnusz születésének évfordulója alkalmából a Néprajzi Múzeumban. A műsorban a Hunyadi János Általános Iskola Nagykórusa, a Tiszaparti Római Katolikus Általános Iskola és Gimnázium Kodály Zoltán Leánykara, a Kispest Citeraegyüttes, a Budapesti Vándor Kórus és az István Király Operakórus működik közre.

Vasárnap 13 órakor tartja a Palóc Társaság magyarságismereti esszéíró pályázatának díjkiosztóját, fél négykor pedig a Prima Primissima díjas Bihari János Táncegyüttes előadása lesz látható a Magyarság Házában. A rendezvényen Jókai Anna Kossuth-díjas író mond beszédet.

Az Országos Széchényi Könyvtárban háromnapos programsorozattal várják a látogatókat. Január 21-én a könyvtár munkatársainak tudományos tevékenységébe nyerhetnek bepillantást az érdeklődők: ekkor rendezik meg az OSZK Tudományos Ülésszak 2012/2013. II. részének nyilvános előadásait Esemény és narratíva – irodalom, színház, történelem címmel. A plenáris előadást Gyáni Gábor történész tartja.

Január 22-én az OSZK valamennyi programja és kiállítása díjmentesen látogatható, könyvtári körsétákat és tárlatvezetéseket is szerveznek az érdeklődőknek. A magyar kultúra napján a zene és a képzőművészet kerül a középpontba Cseh Tamás születésének 70. évfordulóján. A rendezvényen Bereményi Géza és Jankovics Marcell emlékezik, majd hangversennyel és koncerttel is megidézik Cseh Tamás művészetét. Délután háromkor a Nemzeti Téka, az Országos Széchényi Könyvtár és a Gondolat kiadó közös sorozatának legújabb köteteit mutatják be.
Január 23-án a könyvtár irodalmi-kultúrtörténeti programsorozata, a KönyvTÁRlat ünnepi estjével zárják az eseménysorozatot.

A Petőfi Irodalmi Múzeumban január 22-én 14 órakor az Emberi Erőforrások Minisztériumának Kultúráért Felelős Államtitkársága tart díjátadót. Átadják a Márai Sándor-díjat és a Csokonai Vitéz Mihály Alkotói Díjat. A közművelődés minőségfejlesztésének alkalmazásával jelentős teljesítményt elérő intézmények Minősített Közművelődési Intézmény Címet és Közművelődési Minőség Díjat, a kiemelkedően magas minőségi szolgáltatásokat nyújtó könyvtárak pedig Minősített Könyvtár Címet vehetnek át. Az elismeréseket Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és L. Simon László kultúráért felelős államtitkár adja át.

Ady/Petőfi címmel mutatja be közös előadását a Nézőművészeti Kft. és a Manna Produkció délután három órakor a Thália Színházban. A produkció rendhagyó irodalomóra keretein belül szeretné megszólítani a diákokat. Az előadást Katona László
és Kovács Krisztián játssza, a rendező Scherer Péter.

A Klebelsberg Kultúrkúriában este hét órakor a Parnasszus csillagai című előadás ősbemutatóját tartják. “A kétszer negyven percbe belesűrített életek felvillantják a fiatal, élettel teli, a vidám, a szerelmes, a fájdalmas és tépelődő költőket” – olvasható az esemény ismertetőjében. A műsorban Császár Angela és Juhász Róza színészek, valamint a Sebő Együttes működik közre.

A Ferencvárosi Művelődési Központban ünnepi koncert hallható este hat órától. Fellép a Ferencvárosi Ádám Jenő Zeneiskola, a Ferencvárosi Régizene Együttes és Benkő Péter színész. Hét órakor a Pinceszínházban Székely Csaba Bányavirág című színdarabját láthatja a közönség Csizmadia Tibor rendezésében. Ugyanitt pénteken ünnepi táncestet tartanak Üzenet címmel, a műsorban a százhalombattai Forrás Néptáncegyüttes működik közre. Madách Imre Az ember tragédiája című művét mutatják be január 27-én 15 órakor a kerület általános és középiskolái.
Terézvárosban az Eötvös10 Közösségi és Kulturális Színtérben január 22-én este hétkor Hidak címmel ünnepi koncert lesz hallható, a műsorban a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene és Klasszikus Tanszékeinek tanárai és hallgatói működnek közre, a műsorvezető Süveges Gergő lesz.

Budaörsön zenés irodalmi esttel ünnepelnek szombaton, Pomázon pedig a helyi alkotóművészek kiállításával. Az erdőkertesi faluházban művelődéstörténeti előadás keretében relikviák, képeslapok és dokumentumok segítségével ismerkedhetnek meg az érdeklődők Budapest legendás kávéházaival.

Ugyancsak szombaton népművészeti alkotásokból nyílik tárlat Biatorbágyon, ahol meseelőadás és koncert is színesíti a faluház ünnepi programját. Rendhagyó néprajzórára invitálnak mindenkit Isaszegen, ahol a város hagyományait, játékokat, táncokat, viseleteket mutatnak be.

Cegléden gálaműsorral ünneplik a magyar kultúrát vasárnap, hétfőn Gombán verses estet rendeznek.
Magyar költők és zeneszerzők műveiből hangzik el összeállítás Törökbálinton kedden, míg Biatorbágyon a művészeti iskola alkotásait és hangversenyét élvezheti a közönség. Keddtől látható a hagyományos gyáli téli tárlat, valamint az Ócsai Nemzetközi Képzőművészeti Tábor szintén tradicionálisnak számító téli bemutatkozása.
Az ünnepi alkalomból a levéltár kincseiből válogat a Pest Megyei Levéltár Nagykőrösi Osztálya, amely idén ünnepli fennállásának 40. évfordulóját. Keddtől látható, Nagykőrös mezőgazdasága című kiállítása egy programsorozat nyitánya is egyben. Szerdán a Himnusz zenei, történelmi és irodalmi vonatkozásait járhatják körül egy beszélgetés keretében az érdeklődők Nagykőrösön.

Kiállítással emlékezik Érd, ahol január 25-től látható a város és a hozzá kötődő képzőművészek alkotásainak téli seregszemléje.

Tápiószelén fotókiállítással és a 190 éve született Petőfi Sándor verseivel tisztelegnek a magyar kultúra előtt január 26-án, s ugyancsak jövő szombaton rendezik meg a zsámboki Liliomszál alapítvány által meghirdetett, általános iskolásoknak szóló szavalóversenyre is.

Többnapos rendezvénysorozat állítja fókuszba a magyar kultúrát Százhalombattán. Január 22. és 26. között egyebek mellett táncszínházi programmal, hangszer- és zenetörténeti előadással, koncerttel és táncházzal várják az érdeklődőket és két tárlat is nyílik az alkalomból: a helyi művészek alkotásaiból tematikusan összeállított, Értékeink címet viselő kiállítás mellett a polinéz szigetvilágot bemutató fotó- és tárgykiállítás is látogatható.

A magyar kultúra napjához kapcsolódva többek között Gödöllőn, Érden, Ócsán, Cegléden, Gyálon és Szigetszentmiklóson ismerik el díjakkal azokat, akik munkájukkal jelentősen hozzájárultak közösségük sikeréhez.