Büntettek az ellenőrök az ingyenes BKV-napon

bkv busz elakadvaA Pest Megyei Békéltető Testülethez (PMBT) érkezett fogyasztói panaszok szerint az ellenőrök több esetben bírságoltak a BKV járművein hétfőn, amikor az erős havazás miatt a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a teljes vonalhálózatán ingyenessé tette a tömegközlekedést – közölte a PMBT csütörtökön.  A BKK szerint nem büntettek az ellenőrök.

A békéltető testület emlékezetet arra, hogy hétfőn az erős havazás miatt Budapesten és környékén kialakult forgalmi helyzetre tekintettel Tarlós István főpolgármester engedélye alapján a BKK a teljes vonalhálózatán ingyenessé tette a tömegközlekedést egészen hétfő éjfélig. “Ennek ellenére érkezett olyan fogyasztói jelzés a Pest Megyei Békéltető Testülethez (PMBT), hogy az ellenőrök egyes esetekben mindezek ellenére bírságoltak.” 

A PMBT minden pórul járt fogyasztónak azt javasolja, hogy először tegyenek panaszt a BKK ügyfélszolgálatán. Ha ez nem vezetne eredményre – a hosszadalmas és sokszor költséges bírósági út helyett – érdemes a békéltetés intézményét igénybe venni. A Pest megyében lakóhellyel rendelkező fogyasztók keressék meg a Pest Megyei Békéltető Testületet. A békéltető testületi eljárás ingyenes, egyszerű, az esetek többségében legfeljebb 90 nap alatt döntés születik – hívja fel a PMBT a figyelmet.


Egyetlen estben állítottak ki pótdíjcsekket a jegyellenőrök hétfőn, amikor az erős havazás miatt a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a teljes vonalhálózatán ingyenessé tette a tömegközlekedést, de utólag azt is törölték – reagált a Pest Megyei Békéltető Testülethez (PMBT) érkezett panaszokra a BKK .
A Budapesti Közlekedési Központ – vitatva a békéltető testület közlését – azt írta: nyilvántartásuk alapján az ellenőrök január 14-én, hétfő reggel, az ingyenességre vonatkozó, 8 óra 45 perckor tett bejelentés után mindössze egyetlen pótdíjcsekket állítottak ki 8 óra 48 perckor, de a BKK később azt törölte.
Közleményükben aláhúzták: az ellenőrök időben megtudták Tarlós István főpolgármester és a BKK intézkedését, és nem származott ebből probléma, ezért arra kérik a testületet, hogy a békéltetés egyébként hasznos intézményét ne társaságuk hírnevének rontásával reklámozzák a sajtóban.

A BKK már hétfő délután a Facebook-oldalán közölte, hogy törölni fogják a büntetését annak, akinek aznap 8 óra 45 perc után pótdíjat szabtak ki a Budapesti Közlekedési Központ járatain. A központ azt kérte, hogy az ilyen eseteket az érintettek jelezzék a BKK e-mail címén vagy az ügyfélszolgálaton.