Elővárosi buszjáratok – Tárgyalóasztalhoz ültek az érintett felek

volán buszNem romolhat az elővárosi közlekedés színvonala a májusban esedékes szolgáltatóváltás ellenére sem – egyebek mellett erről állapodtak meg a főváros környéki települések vezetői az illetékesekkel pénteken – közölte a Pest megyei önkormányzat sajtófőnöke a zárt ajtók mögötti megbeszélés után.

Ambrus András tájékoztatása szerint az egyeztetést Szűcs Lajos, a megyei közgyűlés fideszes elnöke azért kezdeményezte, mert az agglomerációban élő mintegy 800 ezer ember többsége nap mint nap használja a tömegközlekedést, nem mindegy tehát, hogy május elsejétől milyen szolgáltatást vehetnek igénybe.

Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter jogszabályi kötelezettségre hivatkozva hozta meg a döntést, amely szerint májustól a BKV-buszok helyett a Volánbusz járművei közlekednének a főváros és a térség kilenc települése között, mivel a személyszállítási szolgáltatásokról szóló, tavaly elfogadott törvény és az erre vonatkozó uniós rendelet alapján a BKV belső szolgáltatónak minősül, ezért Budapesten kívül nem láthat el közszolgáltatási feladatokat.


egyeztetésA pénteki megyeházi megbeszélésen Budakeszi, Budaörs, Diósd, Gyál, Nagykovácsi, Pécel, Solymár, Szigetszentmiklós és Törökbálint vezetői, valamint a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a Volánbusz Zrt., a Budapesti Közlekedési Központ, a fővárosi önkormányzat és a megyei önkormányzat illetékesei vettek részt – mondta a sajtófőnök.


A települések arra kértek garanciát a szaktárcától, hogy a jelenlegi szolgáltatás minősége – beleértve az útvonalakat, a menetrendet és a tarifákat is – ne csökkenjen a váltás miatt. Ambrus András közlése szerint Kerékgyártó János, a minisztérium főosztályvezetője az egyeztetésen arról beszélt, hogy a mostani önkormányzati hozzájárulások mellett nem fog változni a tarifa- és a vonalrendszer, illetve megmaradnak az érintett településeken az éjszakai járatok is.

A sajtófőnök tájékoztatása szerint a tanácskozás részvevői abban is megegyeztek, hogy az elkövetkező hetekben Szűcs Lajos, illetve Csenger-Zalán Zsolt és György István fideszes országgyűlési képviselők, utóbbi főpolgármester-helyettesi minőségében is, politikai egyeztetést kezdenek a minisztériummal, és a jelenlegi körben folytatják a megbeszéléseket.