Tovább csökkentik a gáz és az áram árát

rezsi gáz áramMásfél év leforgása alatt 30 százalékkal csökkentené az áram és a gáz árát Lázár János államtitkár. A víz- és a csatornadíj a kormány terve szerint már idén nyáron csökkenni fog.

2014 nyarára az áram és a gáz árának legalább 30 százalékkal kell csökkennie – mondta a Miniszterelnökséget vezető államtitkár  Algyőn  a település faluházában rendezett fórumon mintegy százötven fős hallgatóság előtt.  A kormány jelenleg azon dolgozik, hogy 2013. június 1-jével a víz- és csatornadíj, továbbá a szemétszállítás költsége minimum 10 százalékkal mérséklődjön – közölte. .

Január 1-jétől a kormány rendeletben írta elő a gáz és az áram árának csökkentését.

Közigazgatási bírósághoz fordultak az energiaszolgáltatók a januári energiaár döntés miatt – tudta meg a Népszabadság több forrásból. Az áram- és gázszolgáltatók a lap csütörtöki száma szerint külön-külön nyújtották be hasonló tartalmú kereseteiket, amelyekben a decemberben kihirdetett új hálózatidíj-rendeleteket támadták meg.

Fónagy János, az energiaárakért felelős nemzeti fejlesztési tárca parlamenti államtitkára, egyszersmind a rezsidíjcsökkentést ellenőrző kormánybizottság elnöke a lap megkeresésére közölte: nem csodálkozik, hogy a szolgáltatók ily módon tiltakoznak a kormány rezsicsökkentő elképzelései ellen. Ám ez nem tántorítja el a kabinetet attól, hogy további mérséklésben gondolkodjanak. Azt ugyanakkor nem tagadta, hogy tavaly év végén nem volt idő a költségek, a világgazdasági hatások alapos elemzésére. Erre most kerítenek sort.

Az államtitkár elmondta: most elsődlegesen a víz- és csatornadíjak “energiaárakhoz hasonló” mérséklésének lehetőségeit vizsgálják. Ezt legkésőbb a fél év végéig léptetnék életbe. További lehetőségként megemlítette a szemétszállítási és kéményseprési tarifák csökkentését is. Ama korábbi felvetések kapcsán, amelyek szerint a PB-gáz, a fa és a szén árához is hozzányúlhatnának, közölte: megvizsgálták a kérdést. A PB-gáz és a szén szabadáras, de keresik a beavatkozási módokat. Fa pedig igényelhető szociális alapon, a keretet eddig a lakosság nem használta ki. Annak kapcsán, hogy mostanság ismét sűrűn felmerülnek – határozottan cáfolt – gyanúk a gáz esetleges gyengítéséről, leszögezte: ezekkel a kérdésekkel első körben a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság és a Magyar Energia Hivatal foglalkozik, de eddig nem találtak ez ügyben gondot.

Ha érdekes volt a cikk nyomj egy “lájkot”! :)                                                                                                Nézd meg a többi új cikkünket is!