Felfüggesztették az új járóbeteg-beutalási rendet

orvos külföld
Felfüggesztették a Budapesten és Pest megyében múlt hétfőn életbe lépett új járóbeteg-beutalási rendet – tudatta az egészségügyi államtitkárság pénteken.

A tájékoztatás szerint Szócska Miklós egészségügyi államtitkár kérésére Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) felülvizsgálja a január 21-én kiadott határozatát a Budapest és Pest megye területén működő járóbeteg-szakellátást nyújtó szolgáltatók ellátási területének megállapításáról. 
Budapesten és Pest megyében működő járóbeteg-szakellátókhoz történő beutalás és a betegellátás során a vizsgálat lezárultáig a 2013. január 21-ét megelőző ellátási területeket kell figyelembe venni, vagyis a korábbi rend marad érvényben.    
Szócska Miklós kérését az államtitkársághoz és az OTH-hoz érkezett szakmai észrevételekkel indokolta – olvasható az államtitkárság közleményében. 

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) múlt kedden tájékoztatta az MTI-t az új járóbeteg-beutalási rendről. Közleményükben azt írták: az új határozatok nyomán “egyértelmű, átlátható, átfedés- és hézagmentes” lesz a járóbeteg-irányítási rendszer. Paller Judit országos tiszti főorvos akkor az MTI-nek azt mondta, hogy a fővárosban és Pest megyében a területi ellátási kötelezettség eddig nem volt pontosan meghatározva.

Az országos tiszti főorvos azt is elmondta, hogy a területi ellátási kötelezettségek megállapításakor az ÁNTSZ figyelmet fordított arra, hogy az adott területen élőket lehetőség szerint a hozzájuk legközelebbi szolgáltatóhoz sorolja be, valamint arra is, hogy az önkormányzatok által fenntartott járóbeteg-ellátók az általuk működtetett szakrendelésekkel az adott települést, illetve kerületet elláthassák. Azt is számításba vették, hogy az uniós fejlesztési forrásból felújított rendelőintézetek a támogatási szerződésben vállalt fenntartási kötelezettségüknek eleget tudjanak tenni – közölte az ÁNTSZ.

Ha érdekes volt a cikk nyomj egy ?lájkot?! icon smile Nyolctól nyolcig nyitva                                                                                                Nézd meg a többi új cikkünket is!