Kell-e regisztrálni a konyhakertet?

kert_szA belterületi fekvésű, egy hektár alatti területekre – amit sokan tévesen “kiskerteknek” neveznek – a regisztráció nem vonatkozik.
Az erdő művelési ágú területek kivételével minden földterület használatát be kell jelenteni, ha a földterület az ingatlan-nyilvántartásban szántó, szőlő, gyümölcsös, kert, rét, legelő (gyep), nádas, fásított terület művelési ágban vagy halastóként van nyilvántartva – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája.  A bejelentési kötelezettség kiterjesztésének célja, hogy a földhasználati viszonyok átláthatóak legyenek.

Szabó Csaba földügyekért felelős miniszteri biztos szerdán sajtótájékoztatón elmondta, hogy a zártkertekben földdel rendelkezőknek március 31-ig kell bejelenteniük a földhasználatot. A bejelentés azért szükséges, mert az állam megújítaná a háztáji gazdálkodás rendszerét, amelyhez támogatást is kapcsol majd.
A miniszteri biztos utalt arra, hogy a 6 ezer forintos regisztrációs díjat valószínűleg eltörli a jogalkotó, mivel egy állami adatbázisba szolgáltatott adatért “nem illik” pénzt kérni.  A tárca csütörtöki közleménye kiemeli: a Vidékfejlesztési Minisztérium törvénymódosítást nyújt be, hogy a mezőgazdasági területek használatának bejelentése illeték- és díjmentes legyen.

Kell-e fizetni a konyhakertért?

A bejelentési kötelezettség a termőföldekre vonatkozik, a külterületiekre eddig is érvényes volt. Leegyszerűsített módon mondva termőföld az, aminek aranykoronában kifejezett értéke van, hiszen a bejelentés elmulasztása esetén kiszabható bírság is az aranykorona értékhez kapcsolt (annak ezerszerese).

Az ingatlan földhivatali lapján minden tulajdonos elolvashatja ingatlanának besorolását  és, ha van, aranykorona értékét is. Akinek a földje az utóbbival nem rendelkezik, az nem termőföld, tehát nem kell semmit tennie. A belterületi, házakhoz tartozó földek jellemzően nem esnek a termőföld besorolása alá, ezek általában lakás, udvar, beépítetlen terület besorolásúak, tehát attól, hogy a kertben paradicsom, burgonya, almafa növekedik, még nem lesz termőföld besorolású. Ebben az esetben pedig sem bejelenteni, sem illetéket fizetni nem kell.

Ha érdekes volt a cikk nyomj egy ?lájkot?! icon smile Autókat lopott ? a rendőrség keresi a monorerdői férfit                                                                        Nézd meg a többi új cikkünket is!