Így született meg a Bálint Ágnes Kultúrvár elnevezés

bálint ágnesKorábban már beszámoltunk róla, hogy a képviselő-testület  2012 november 27-i ülésén döntött  az épület elnevezéséről.

 

 

Részlet a  Vecsés Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2012. november 27-i, a Polgármesteri Hivatal Házasságkötő termében megtartott ülésnek jegyzőkönyvéből:

 

Javaslat a Vecsés városközpontjának funkcióbővítése és rehabilitációja KMOP-5.2.1/B-2f- 2009-0013 pályázat keretében épülő Művelődési Ház és Könyvtár épületének elnevezésére.

Szlahó Csaba polgármester: az előterjesztés írásos, kiküldésre került. Felkérem az érintett bizottságok elnökeit, ismertessék bizottságaik állásfoglalását.

Dr. Lugosi Mária Oktatási Bizottság elnöke: az Oktatási Bizottság tárgyalta az előterjesztést. A Bálint Ágnes Művelődési Központ elnevezésre 4 igen és 4 tartózkodás mellett nem születettdöntés. A Bálint Ágnes Kultúrvár elnevezést pedig 3 igen és 5 tartózkodás mellett elutasította.

Oláh László Pénzügyi Bizottság elnöke: a Pénzügyi Bizottság tárgyalta az előterjesztést. Több verzió is felmerült. A bizottság a Városi Művelődési Ház elnevezést javasolja elfogadásra a Képviselő-testületnek.


Alattyányi István Gazdasági Bizottság elnöke: a Gazdasági Bizottság tárgyalta az előterjesztést és 4 igen szavazat, 2 nem és 1 tartózkodás mellett a Városi Művelődési Ház elnevezést javasolja elfogadásra a Képviselő-testületnek.


Szlahó Csaba polgármester: átadom a szót az intézményvezetőknek, mondják el véleményüket.


Vadászi Istvánné Róder Imre Városi Könyvtár vezetője: kikértem a könyvtár dolgozóinak a javaslatát. Négy verzió született: Bálint Ágnes Művelődési Központ és Könyvtár, Vecsési Művelődési Központ, Róder Imre Művelődési Központ és Könyvtár, Torzsaliget Kulturális Központ. Véleményem szerint a könyvtár szónak mindenképpen szerepelnie kell a névben.


Kis Tóth János József Attila Művelődési Ház vezetője: Vecsésen két dolog van, amire mindenki felkapja a fejét, az egyik a vecsési káposzta a másik Bálint Ágnes neve. Az elnevezésben úgy gondolom, mindenképpen benne kell lennie Bálint Ágnes nevének. Az épület 2800 m2-es, ebbe a házba sok olyan dolgot is bele kell tenni, ami nem feltétlenül a közművelődés tárgykörébe tartozik. A kultúra mintegy átfogva akár könyvtári funkciót, akár közművelődési funkciót, s akár a kultúrának vett szorosabb megfogalmazását is, akár ki is fejezheti ezt. A vár, vagy palota, az pedig a házra utal. Ez a ház nem egy művelődési ház, ennél egy picikét több. Több megjelenésében és reméljük több lesz funkciójában is. Ez az elnevezés pedig ezt takarná. Maga az épület az nem művelődési ház, nem könyvtár, hanem az egy kulturális valami. 


Alattyányi István Gazdasági Bizottság elnöke: a Gazdasági Bizottság és Pénzügyi Bizottság együttes ülésén az a javaslat is elhangzott, hogy a termeket ne nevezzük el, hanem számozzuk be.


Oláh László Pénzügyi Bizottság elnöke: azzal, hogy most az épületnek adunk nevet, kényszerűség, hogy a két meglévő intézményünk elveszítse a nevét és a múltját.


Mohainé Jakab Anikó jegyző: erről nincs szó, az épület elnevezése az lehet később a benne lévő két intézménynek az elnevezése, de jelenleg nem döntünk a két intézmény összevonásáról, jogutód nélküli megszüntetéséről, névváltoztatásáról semmit. A ház elnevezéséről kell, hogy döntsünk, mert a kivitelezőnek a szerződésében benne van, hogy feliratoznia kell, kívül és belül is el kell helyeznie azokat. De ez lehet egy későbbi intézménynek a neve is.


Alattyányi István Gazdasági Bizottság elnöke: nem lenne szerencsés, ha ez a két intézménynév eltűnne a süllyesztőben. A háznak szerintem minél egyszerűbb nevet kellene találni, mert az könnyen megmarad a köztudatban.


Tábori Ferenc alpolgármester: nagyon komoly épületről van szó, több funkciót is el fog látni. Ennek a kultúrvárnak vagy kultúrpalotának, egy régiós központot kell ellátni, mivel Vecsés szerepe is megnőtt. A művelődésben is szeretnénk egy központi szerepet betölteni. Nem lenne

szerencsés, ha művelődési házként szerepelne. Támogatom azt, hogy Bálint Ágnes nevét kapja az épület. A kultúrvár kifejezést is támogatom.

Szlahó Csaba polgármester: ha abba az irányba akarunk elmenni, hogy minél több embert szólítsunk meg, azzal, hogy a programokkal felhívjuk a figyelmet, talán a névvel is ráutaló magatartást tudunk tenni. A magam részéről ezért támogatom azt, hogy Bálint Ágnes neve legyen benne az elnevezésben. Azzal viszont nem értek egyet, hogy a termeknek nem adunk nevet.


Oláh László Pénzügyi Bizottság elnöke: mindenképpen meghallgatnám a két érintett intézményvezető véleményét, hogy nekik melyik a szimpatikus, a kultúrvár vagy a kultúrpalota kifejezés.


Vadászi Istvánné Róder Imre Városi Könyvtár vezetője: a Bálint Ágnes elnevezéssel nekem nincs semmi bajom, ha választani kellene, akkor a kultúrvár a szimpatikusabb.


Kis Tóth János József Attila Művelődési Ház vezetője: kultúrvár.


Dr. Gerencsér Balázs képviselő: az az irány, amit a polgármester úr mondott, hogy úgy válasszunk nevet, hogy az utána üzenjen valamit, de el kell döntenünk, hogy mit akarunk üzenni, azt kellene megfogalmazni. Szerintem egyik verzió sem megfelelő, de ha választani kell a kultúrvár felé hajlok.

Szlahó Csaba polgármester: szavazásra teszem fel az első határozati javaslatot, mely szerint Bálint Ágnes Kultúrvár legyen az elnevezés.

283/2012. (XI.27.) határozat
1. Vecsés Város Önkormányzatának Képviselő-testülete úgy dönt, hogy a Vecsés városközpontjának funkcióbővítése és rehabilitációja KMOP-5.2.1/B-2f-2009-0013 pályázat keretében megvalósuló új művelődési ház és könyvtár épületének neve Bálint Ágnes Kultúrvár legyen.
2. A Képviselő-testület felkéri a polgármestert, hogy a belső termek elnevezésére a bizottsági vélemények alapján tegyen javaslatot annak érdekében, hogy a kivitelező a beruházás befejezéséig feliratozni tudja a termeket.
Határidő: azonnal;a kivitelező értesítése: a döntést követő 8 napon belül, Felelős: Szlahó Csaba polgármester
(7 igen szavazat, 2 nem szavazat, 1 tartózkodás)

bálint ágnes2

Ha érdekes volt a cikk nyomj egy ?lájkot?! icon smile Kultúrházak éjjel nappal 2013                                                                                  Nézd meg a többi új cikkünket is!