Lezárult a konzultáció az önkormányzati adósságátvállalásról

adossag2-647x246A héten lezárult a Belügyminisztérium és a Nemzetgazdasági Minisztérium szakértőinek a több mint ötezer lakosú önkormányzatokkal folytatott szakmai konzultációsorozata az állami adósságátvállalásról – közölte a belügyi tárca pénteken.

A tájékoztatás szerint a héten Szabolcs-Szatmár-Bereg, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy és Pest megyében, valamint budapesti kerületekben folytak egyeztetések. A vecsési önkormányzat küldöttsége február 1-én találkozott a minisztérium illetékeseivel.

Korábban már eldőlt, hogy a város teljes adósságállományának 40%-át vállalja át az állam, de lehetőség van minden önkormányzatnak, így a vecsésinek is a további egyeztetésre. A minisztériumi megbeszéléseken szinte minden helyhatóság, így a vecsési is szembesítette a döntéshozókat a településeik költségvetéseinek problémáival, a nem befoltozható pénzügyi hézagokkal, a kötelező feladatok finanszírozhatatlanságának nehézségeivel. Az új költségvetési rendszerben elvonták az önkormányzatoktól az összes személyi jövedelemadó bevételt, a gépjárműadó bevétel 60%-át, és megszűnt az a támogatás is, ami a kevés iparűzési adót beszedő településeknek járt

A tárgyalást megelőzően, a január 29-i képviselő-testületi ülésen elhangzott, hogy a város szeretné, ha hitelátvállalás mértéke 70%-ra emelkedne. Az indoklás szerint olyan  feladatokra költötte a város a felvett hiteleket, amely az intézményhálózat fenntartását illetve a kötelező feladatellátást szolgálták.
Váratlanul érte az önkormányzatot  a közmű adó bevezetése, amely tovább nem  hárítható. Ez érinti a DPMV Zrt-t, ahol a vezetékek után nagyjából 22-23 millió forintot kell fizetni a városnak. Továbbá  hulladékszállítási törvény is érinti az önkormányzatot,  3.000,- Ft + ÁFA tonnánként a lerakási díj idén, de ez a következő  három éve alatt fokozatosan 12.000,- Ft + ÁFA összegig fog emelkedni.

A város teljes hitelállománya több mint 2 milliárd forint, ennek 40%-át biztos hogy átvállalja az állam. Minden egyes százalék emelkedés több millió forinttal csökkenti az adósságot, de az arány pontos mértéke még nem ismert.

Az Országgyűlés által elfogadott eljárásrend szerint az érintett önkormányzatok esetében február 28-áig születik megállapodás az állam és az önkormányzatok között az átvállalás mértékéről. Június 28-áig kell az Államadósság Kezelő Központ, a pénzintézetek és a települések közötti háromoldalú szerződésben rögzíteni az adósságátvállalás részleteit.

 Ha érdekes volt a cikk nyomj egy ?lájkot?! icon smile Hat nap után szabadul a gyáli ámokfutó                                                                                  Nézd meg a többi új cikkünket is!