Bővül a családi adókedvezmény

családJárulékból is levonhatják az adókedvezményt azok a családok, amelyeknél a kisebb jövedelmük miatt az adó esetében ez nem teljesül.

A személyi jövedelemadó 2013-tól egységesen 16%, mivel idén megszűnt a bruttó 202 ezer forint feletti szuper bruttó is. Ebből a személyi jövedelemadóból volt eddig levonható a családi adókedvezmény.
2011-től érvényesen 1 és 2 eltartott esetén 62 500 forinttal, 3 vagy több esetén 206 250 forinttal lehet csökkenteni az összevont adóalapot havonta és eltartottanként.

A családi adókedvezményt azonban főleg azon családok esetében nem sikerült teljes összegében érvényesíteni, ahol a bruttó bér alacsony, és így a család által fizetett szja kevesebb a kedvezménynél, illetve ahol a gyermekek száma magas, illetve ha a család nem tudta megosztani a kedvezményt a házastársak között, mert például egyikük nem dolgozott.

Az érvényesíthetőség kiterjesztését a KDNP korábban is felvetette, és most a gyulai kihelyezett frakcióülésen a miniszerelnök ezúttal rá is bólintott. Így a bérből fizetendő járulékok, azaz még további 18,5% (10% nyugdíjjárulék, 7% egészségbiztosítási és 1,5% munkaerő-piaci járulék) közteherből is levonható lesz a családi kedvezmény.

Ha érdekes volt a cikk nyomj egy ?lájkot?! icon smile Így született meg a Bálint Ágnes Kultúrvár elnevezés                                                                                  Nézd meg a többi új cikkünket is!