Az áramot is a savanyúkáposztából nyerik

A “franciák Vecsése”, pontosabban a Strasbourg városától mintegy 20 kilométerre délre elterülő Krautergersheim és vidéke, a franciák savanyú káposztájának (choucroute) őshazája.

france2

2012 óta működik a biogáz üzem a város mellett,  ezzel kiváltottak két korábbi elavult szennyvízkezelő üzemet. Itt  a termeléshez szükséges áramot a savanyú káposztából nyerik. Az erjesztésnél keletkező és étkezési célra nem használható káposztalevet, ami erősen savtartalmú folyadék korábban szennyvízként kezelték.

Rájöttek,hogy olyan baktériumok is vannak ebben a folyadékban, melyek néhány óra leforgása alatt felfalják a káposztalé organikus összetevőinek 90 százalékát, és eközben metánban gazdag biogázt termelnek.

A biogáz termelésének ezen módjához “reaktorokat” építettek a régi szennyvíztelep mellé. Az ott keletkezett iszapot a reaktorokban létrejövő biogáz termeléshez  káposztalével keverik és a fermentációs folyamat során keletkező hőenergiát áramtermelésre használják – írja a francetvinfo.fr. Az árammal a savanyítóüzemeket működtetik, illetve a felesleges áramot eladják az áramszolgáltató hálózatába.

A káposzta, pontosabban a savanyítás erjesztési folyamatában létrejövő lé speciális hasznosításához állítólag a sörgyártásban szerzett tapasztalatokat hasznosították, és most elemzik a káposztaüzem energiatermelésének első tapasztalatait.
A “megoldás” egyik gyenge pontja, hogy a savanyításnak  vannak szezonális ingadozásai, ezért az áram termelésének is. De az évi több ezer köbméter káposztalé ez után nem a város csatornájába folyik el, hanem újrahasznosítják.

Így 1500 lakos egy évnyi áramszükségletét fedező energiát állít elő a biogáz üzem és a szennyezés fogalma helyett a fenntartható fejlődés fogalmával kapcsolódott már össze a savanyú káposzta franciaországi bázisa.

france

Forrás: http:// francetvinfo.fr

Ha érdekes volt a cikk nyomj egy “lájkot”! icon smile Kell e regisztrálni a konyhakertet?                             Nézd meg a többi új cikkünket is!