Két nap alatt elfogyott az épületfelújítási keret az NFÜ pályázatán

energetikaMég be sem érkezhettek a pályázatok, máris bezárta a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) azt a kiírást, amin keresztül vállalkozások és önkormányzatok épületenergetikai korszerűsítésre pályázhattak vissza nem térítendő támogatásra.

A vecsési önkormányzat képviselő-testülete február 7-én, rendkívüli testületi ülést tartott, melyen ezen az energetikai pályázaton való indulásról döntöttek. 

Több mint egy év várakozás után, február 11-én nyíltak meg a KEOP energiahatékonysági pályázatai, összesen 34 milliárd forint értékben. A forrásokra jórészt költségvetési szervek, kisebb részben vállalkozások pályázhattak, tisztán energiahatékonysági, vagy megújulókkal kombinált energiahatékonysági beruházásokkal. Az érdeklődés akkora volt, hogy a pályázatok befogadását két nap múlva fel kellett függeszteni.

A Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI) közleménye szerint a legközelebb megnyíló pályázat a Zöldgazdaság Finanszírozási Rendszer (ZFR) lesz 5,2 milliárd forint kerettel, amelyről elvileg már készül a végrehajtási rendelet a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban (NFM). De jóváhagytak még 4,5 milliárd forintot a Zöld Beruházási Rendszerből (ZBR) már évek óta ki nem fizetett Panel II-es energiahatékonysági pályázatokra is.

?Most újrakezdődik az állami támogatásokat övező szokásos várakozási időszak? mondta dr. Bart István, a MEHI igazgatója. Bart szerint ?Óriási az igény az energetikai felújítások állami támogatására. Egyre több cég és magánember tervez felújítást, de elégséges források hiányában ezeknek a beruházásoknak csak a töredéke valósul meg. Pedig az energiahatékonysági beruházások támogatása a gazdaságfejlesztés legjobb módja: munkahelyeket teremt, gazdagodik általa a költségvetés és csökkenti az ország energiafüggőségét is

Az igények egy részét kielégítheti az idei költségvetésben 5,2 Mrd Ft-tal szereplő Zöldgazdaság Finanszírozási Rendszer (ZFR), amelyet az éghajlatváltozás elleni harc – így például az energiahatékonysági beruházások – finanszírozására fordítják. Az NFM tájékoztatása szerint a ZFR-ről szóló jogszabály elkészítése folyamatban van, és azt társadalmi egyeztetésre bocsátják majd. A Kormány ezzel párhuzamosan bejelentette, hogy a ZBR Panel II. programjában 2010 előtt befogadott, de forráshiány miatt nem támogatott (panel-felújítási) programokra további 4,5 Mrd Ft-ot biztosít a 2012-es szén-dioxid kvóta-eladásokból.

A KEOP forrásokkal együtt összesen több mint 60 Mrd Ft jut energiahatékonysági és megújulós programokra. Ez az összeg bár jelentősen magasabb, mint a tavalyi, azonban még mindig bőven elmarad az igényektől. Különösen nagy a hiány lakossági energiahatékonysági programokban, ugyanis a KEOP források erre a célra jelenleg nem fordíthatók.

“A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség kiadott közleménye szerint az Új Széchenyi Terv keretében megjelent az Épületenergetikai fejlesztések megújuló energiaforrás hasznosítással kombinálva című (KEOP-2012-5.5.0/B kódszámú) pályázati felhívást 2013. február 13-i hatállyal felfüggesztette. A 2013. február 15., péntek 24 óráig postára adott pályázatokat a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség elbírálja, a bírálat eredményéről a döntést követően a pályázókat tájékoztatja.

Szlahó Csaba2A postai bélyegző szerint 2013. február 13-án és azt követően postára adott, illetve 2013. február 14-én és azt követően a Nemzeti Környezetvédelmi és Energia Központ Nonprofit Kft. ügyfélszolgálatán személyesen benyújtott pályázatok közül, a pályázati felhívásban meghatározott értékelési szempontok alapján, a minimális támogatási ponthatárt elérő vagy azt meghaladó pályázatok rangsorolása alapján kerülnek kiválasztásra a támogatott projektek, a rendelkezésre álló forrás erejéig.”

A pályázaton való indulás részleteit Szlahó Csaba polgármester foglalta össze a Vecsési Magazin február 15-i adásában : Vecsési Magazin

Ha érdekes volt a cikk nyomj egy ?lájkot?! icon smile Így csak kevesen láthatják Vecsés környékét   képriport                                              Nézd meg a többi új cikkünket is!