Kínai kézbe kerülhet a ferihegyi reptér?

airportSajtóértesülések szerint a német Hochtief feléleszti terveit arra vonatkozóan, hogy eladja repülőtér-üzemeltetési üzletágát, ennek érdekében pedig meghívta az érdeklődőket, hogy tegyenek ajánlatot – írja a Bloomberg

A döntés a budapesti nemzetközi repülőteret is érintheti. A kérők között francia, német és kínai cégek lehetnek. A Hochtief tavaly állította le másodjára az eladási folyamatot, mivel az esseni cég nem kapott olyan ajánlatot a repülőterek üzemeltetési jogaiért, amilyet szeretett volna.

A 2012-es aukción Európa legnagyobb építőipari cége, a francia Vinci és a kínai HNA Group – a tavaly becsődült Malév egy időben emlegetett megmentője – vett részt, 1 milliárd eurót ajánlottak az üzletágért. A Hochitef ugyanakkor legalább 1,6 milliárdra értékelte a pakkot. A hírek szerint a Fraport, a frankfurti reptér tulajdonosa is pályázott a korábbi, 2011-es körben a Deutsche Bank egyik befektetési részlegével közösen, most azonban egyelőre nem kommentálták, hogy újfent beszállnak-e a versenybe.

A német vállalat Düsseldorfban, Hamburgban, Budapesten, Tiranában, Sydney-ben és Athénban rendelkezik részesedéssel az ottani repülőtereket üzemeltető cégekben. A Hochtief pénzügyi vezetője tavaly novemberben úgy nyilatkozott, hogy elképzelhető, a reptereket egyenként adják el, mivel egyes légikikötők vonzóak a befektetők számára, mások viszont nem. Sydney, Düsseldorf, Hamburg kétségkívül a vonzóbbak között található, Athén és Budapest ugyanakkor ugyanakkor egyáltalán nem – mondta a Commerzbank egyik frankfurti elemzője.

Az azonban látszik, hogy most élénk érdeklődés tapasztalható eladó repülőterek iránt: a Vinci decemberben döntött úgy, hogy 3,1 milliárd euróért megveszi a lisszaboni, portói, farói repülőetereket üzemeltető ANA-Aeroportos de Portugal-t.

A kínaiak érdeklődése a Hochtief repülőterei iránt Budapest tekintetében azért is érdekes, mivel a magyar kormány kínai pénzből szeretne gyorsvasutat építtetni a budapesti reptérre, és ezt kínai hitelből oldanánk meg. A projektről ugyanakkor mostanában nem sokat hallani, vélhetően azért, mivel a projekt megtérülését a kínaiak nem teljesen látják biztosítottnak. A Hochitef többségi tulajdonosa a világ egyik vezető építőipari vállalata, a spanyol Grupo ACS.

HVG
432 Ferihegy es kornyeke a magasbol

Fotó: ORFK felvétele H.Szabó Sándor

ORFK felvétele H.Szabó Sándor

ORFK felvétele H.Szabó SándorHa érdekes volt a cikk nyomj egy ?lájkot?! icon smile Komposztálási akció Vecsésen                                              Nézd meg a többi új cikkünket is!