Mégsem kell a gyermeknek személyi okmány az iskolai beiratkozáshoz

okmányiroda2Nincs szükség “személyi igazolványra” az óvodai beiratkozáshoz, a szülőknek nem kell ilyen okmányt készíttetniük gyermekük számára – tájékoztatott hétfőn az Emberi Erőforrások Minisztériuma.
Az MTI-hez eljuttatott közleményben azt írták, hogy az óvodai felvétel szabályait rögzítő miniszteri rendelet szerint “az óvodai beiratkozáskor be kell mutatni a gyermek személyazonosítására alkalmas, a gyermek nevére kiállított személyi azonosítót és lakcímet igazoló hatósági igazolványt, továbbá a szülő személyi azonosító és lakcímet igazoló hatósági igazolványát”.

A gyermek számára a születési anyakönyvi kivonat alapján kiállított lakcímkártya hátoldalán található a személyi azonosító. Az óvodai beiratkozáshoz szükséges hatósági igazolvány tehát nem más, mint a gyermek lakcímkártyája.

Bár a lakcímkártya önmagában elegendő a gyermek hiteles azonosítására, de akadnak olyan óvatos intézmények, ahol az anyakönyvi kivonat bemutatását is kérik. Ez felesleges ugyan, de nem jogszerűtlen – közölték.

Kitértek arra is: ha az óvodavezető a beiratkozás alkalmával a szülőtől a gyermek részére kiállított “személyi igazolvány” bemutatását kéri, akkor jogszerűtlenül jár el.

Nemrég adta hírül az MTI az egyik megyei kormányhivatalra hiatkozva: Az idei iskolai,  óvodai beiratkozáshoz már nemcsak lakcímet igazoló hatósági igazolványra van szükség, hanem a gyermek nevére kiállított személyazonosító okmányra is, azaz személyazonosító igazolvány, vagy útlevél kell a beiratkozáshoz. A beíratáskor a szülő okmányaira is szükség van.Az Emberi Erőforrás Minisztérium 2012. augusztus 31-i, 20/2012. számú rendelete szerint az óvodába és az általános iskola első évfolyamára történő beiratkozáskor be kell mutatni a személyazonosításra alkalmas, a gyermek nevére kiállított személyi azonosítót és lakcímet igazoló hatósági igazolványt. Személyazonosító okmánynak minősül a személyi igazolvány, az útlevél, nem magyar állampolgár esetén az útlevél és a magyarországi tartózkodás jogcímét igazoló közokirat.Amennyiben a 14 év alatti gyermek nem rendelkezik a fenti okmányok egyikével sem, a szülőnek a gyermek személyes megjelenésével kell igényelnie kell az igazolványt. A személyi okmány igényelhető bármely járási hivatal okmányirodájában, 14 éven aluli gyermek esetén lehet kérni az önkormányzatok jegyzőjénél is.A rendelet szerint a szülő a tanköteles gyermeket március 1-je és április 30-a között köteles beíratni a lakóhelye szerinti vagy a választott iskola első évfolyamára. A beiratkozás idejéről a kormányhivatalnak közleményt vagy hirdetményt kell közzétennie a beiratkozás első napját megelőzően legalább harminc nappal.

 

Ha érdekes volt a cikk nyomj egy ?lájkot?! icon smile Megkezdődött a patakparti kukák javítása                                    Nézd meg a többi új cikkünket is!