A repülőtér zajvédelmi tervezete

repülőgépA Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér elkészítette a stratégiai zajtérképének tervezetét, amely 2013-tól 2022-ig terjedő időtartamra szól. A tervezetet a térség lakói is véleményezhetik írásban, ezzel kapcsolatban érdeklődni az érintett települések önkormányzatánál lehet.

 

Az elmúlt öt évben számos zajcsökkentő beruházás és intézkedés valósult meg a repülőtéren és a környékén. Ezek, valamint a repülőtér forgalmának  2006 óta jelentősen csökkenő tendenciája,valamint a Malév légitársaság megszűnését követően készült előrejelzések alapján a légijármű forgalom még évekig alatta marad a zajtérképezés során vizsgált 2011-es év gépmozgás-számának, következésképp az elkövetkező években a zajterhelés is kisebb lesz, mint 2011-ben.

Az elkészített zajterhelési térképek értékeit és stratégiai küszöbértékek különbségét  egész napra és éjszakára a konfliktus térképek tartalmazzák. A konfliktustérképeket a Vibrocomp Kft. által készített ?Stratégiai zajtérkép Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre 2012? c.  dokumentáció, valamint a dokumentáció  melléklete tartalmazza

Ezek alapján az alábbi megállapításra jutottak a tervezet készítői:

Vecsés
A településen az egész napi és az éjszakai zajterhelés küszöbérték alatt található.

Ecser
A településen az egész napi és az éjszakai zajterhelés a küszöbérték alatt található.

Üllő
A településen az egész napi zajterhelés küszöbérték alatt található. Az éjszakai időszakban a zajterhelés a küszöbértéket 0-5 dB-lel meghaladja a vasútállomás környezetében (Állomás utca, Klapka utca egy része, Bercsényi utca egy része, Rákóczi u. egy része és a Batthány utca egy része).

Budapest, X. kerület
A kerületben az egész napi és az éjszakai zajterhelés küszöbérték alatt található.

Budapest, XIV. kerület
A kerületben az egész napi és az éjszakai zajterhelés küszöbérték alatt található.

Budapest, XVI. kerület
A kerületben az egész napi és éjszakai zajterhelés küszöbérték alatt található.

Budapest, XVII. kerület
A kerületben az egész napi zajterhelés a következő utcák által határolt területen 0-5 dB-lel meghaladja a küszöbértéket: Bélatelepi út ? 563. utca ? Orgoványi utca ?Baross utca. Az éjszakai időszakban a zajterhelés 0-5 dB-lel meghaladja a küszöbértéket a Nagyhangács utcától DNy-ra fekvő épületeknél a Homokiszőlők területén.

Budapest, XVIII. kerület
Az egész napi zajterhelés 0-5 dB-lel haladja meg a 63 dB-es küszöbértéket Szemere-telepnél, illetve további négy épületet érint Bélatelepen, a Csévéző utca és Frangepán utca sarkánál. Az éjszakai időszakban a zajterhelés 0-5 dB-lel meghaladja a küszöbértéket az 1-es futópálya melletti, közvetlenül a zajvédő domb mögötti lakóépületeknél (Szemeretelepen).

A teljes, 2013-2022 közötti időszak stratégiai zajtérképének tervezetét ide kattintva tekinthetik meg:

BUDAPEST LISZT FERENC NEMZETKÖZI REPÜLŐTÉR STRATÉGIAI ZAJVÉDELMI INTÉZKEDÉSI TERVE 2013-2022

 

Ha érdekes volt a cikk nyomj egy ?lájkot?! icon smile Óvodai beiratkozás Vecsésen                                                      Nézd meg a többi új cikkünket is!