Átmenetileg visszatér a tél

téliUgyan tavaszi időjárást hoztak az elmúlt napok, de a téltől még nem búcsúztunk el véglegesen. Az enyhe idő után a következő napokban erős lehűlésre, átmenetileg ismét téli időjárásra van kilátás.

A csütörtökön várható jelentős mennyiségű csapadék, viharos szél, illetve hófúvás miatt az ország az összes megyéjére figyelmeztetéseket adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat.  A különböző veszélyes időjárási jelenségek miatt az ország tizenkét megyéjére másodfokú, hét megyében és a fővárosban elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

Több megyében több veszélyes időjárási jelenség miatt is kiadtak első, vagy másodfokú figyelmeztetést. A 24 óra alatt lehulló jelentős mennyiségű csapadék miatt Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Békés és Csongrád megyére adtak ki másodfokú figyelmeztetést.
Az ország kilenc megyéjében a várt legerősebb széllökések az óránkénti 90 kilométeres erősséget is meghaladhatják. Emiatt az ország keleti felében Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén, míg a Dunántúlon Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém, Fejér, Zala és Somogy megyére adták ki a narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést. 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdán kora este az MTI-hez eljuttatott előrejelzésében azt írta: csütörtökön északnyugat felől erős  hidegbetörés várható. Ennek következtében a kezdeti esőt, havas esőt napközben fokozatosan váltja fel havazás, legkésőbb a keleti megyékben. Csütörtök éjfélig többnyire 5-10 centiméteres hóréteg alakulhat ki. 

Emellett az északi, északkeleti szél a reggeli óráktól a Dunántúlon és az északkeleti megyékben viharossá fokozódhat. Ezeken a területeken a 70-95 kilométer/órás széllökések várhatók. A Bakony és a Balaton térségében, valamint a Nyugat-Dunántúlon és a Kisalföld nyugati felén viszont akár a 100 kilométeres erősséget meghaladó széllökések is lehetnek. A viharos szél elsősorban az ország középső sávjában okozhat hófúvást – írta a meteorológiai szolgálat.

 

havazás

 

Ha érdekes volt a cikk nyomj egy ?lájkot?! icon smile Letagadott diplomák a túlképezettség ellen                                Nézd meg a többi új cikkünket is!