Vecsési polgárőrök is mentettek az M1-es autópályán – videó

hősök tereA katasztrófavédelem kérésére polgárőr egyesületek, önkéntes tűzoltók is részt vesznek péntek óta az M1-es autópályán rekedt több száz autós mentésében. Vasárnap délben újabb csapat indult el a helyszínre.

Cikkünket folyamatosan frissítjük.

A péntek reggeli órákban már több fővárosi polgárőr és önkéntes tűzoltó csapat is elindult, a Vecsési Települési Polgárőr Egyesület tagjaitól délelőtt még készenlétet kértek, ha esetleg Budapesten és környékén is problémát okozna az időjárás.

Délután  érkezett a hívás, hogy a vecsési járőrszolgálat induljon a Hősök terére, ahonnan konvojban, több más egyesülettel együtt indulnak a bajbajutottak megsegítésére.

2013. március 15. péntek

17:12: rendőri felvezetéssel elindultak az M1 autópályára. Tisza Ferenc polgárőr társunk tájékoztatása szerint feladatuk az autópályán rekedtek mentése, a nagy mennyiségű hó ellapátolása lesz.

18:40: Az M1-M7 kivezető szakaszán várják a konvojt. Az autópályára csak felvezetéssel lehet feljutni, a konvoj azonban még a Hősök terén áll.

18:50: Elindultak a helyszínre ! Utasítás szerint önállóan mennek a zárás vonaláig, ott határozzák meg a helyszínt és a feladatot !

19:00: Már a lezárt területen vannak, nemsokára az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság busza is odaér a többi önkéntessel.

19:40: Herceghalom előtt várakozik a konvoj.

21:05: Vértesszőlős magasságában már mindkét sávban elakadt kamionok vannak, a polgárőrök csak felvezetéssel és óvatosan tudnak haladni.

21:30: Budapest felől rendőri felvezetéssel megindították a forgalmat, de Tatabányától teljes a zárás. A mentésben résztvevő polgárőrök sem tudtak tovább haladni, így most Tata mellékútjain próbálják megközelíteni a bajbajutottakat.

21:50: Tatánál 1 méteres hótorlasz miatt vissza kellett fordulniuk, más útvonalon próbálják megközelíteni a kb 35 kilométerre lévő Bábolnát. Az Opelünket a hó és jég miatt kézzel kellett megfordítani, a buszok még forgolódnak.

22:10: A felvezetést biztosító rendőri állományt elvezényelték, a buszokat mostantól Szigetmonostor ÖTE vezeti, polgárőreink az oszlopot zárják.

22:50: Komáromban vannak, haladnak tovább Bábolna felé.

23:30: Újra rendőri felvezetéssel haladnak és már csak néhány kilométerre vannak Bábolnától. Útközben másfél méteres hófalakat és elakadt járműveket észlelnek. A burkolat jeges.

23:50: 4 óra utazás után megérkeztek a bábolnai csomóponthoz. Jelenleg az OKF utasítására várnak.

00:30: Az OKF utasítása szerint a szigetmonostori önkéntes tűzoltókkal közösen az M1 autópályán a bábolnai pihenőhely és a 80-as kilométerszelvény között keresnek bajbajutott embereket, elakadt járműveket.

06:00: Hazaértek a vecsési fiúk. Elmondásuk szerint iszonyatos állapotok uralkodnak a pályán. Embermagasságú hófalak, hóátfúvások, beragadt autók. A helyzetet jól szemlélteti, hogy egy óriási hófal tetején állva kezdtek el lapátolni, a hófalról később kiderült, hogy egy családi egyterű autó van alatta.

DSC_6394

Fotó: H.Szabó Sándor, ORFK

Az Y diagnózis csapata a Katasztrófavédelem szakembereivel és a polgárőrökkel tartott, hogy beszámoljon a mentésről. Csütörtök estére katasztrófahelyzet alakult ki az országban, ezrek éjszakáztak az autójukban utakon. A mentés egész pénteken zajlott. Az Y diagnózis csapatának egyik tagja két kamerával felszerelkezve, a tűzoltók segítségével nekivágott az autópályáknak, hogy megmutassa, milyen a hóhelyzet testközelből. A megszólalók között voltak olyanok, akik akkor – azaz péntek délután – már 24 órája ültek az autójukban.


 

2013.március 16. szombat

 

Szombat délelőtt indul az újabb mentőcsapat az M1-re

11:00: újabb 3 vecsési polgárőr indul a Hősök terére, majd onnan konvojban az M1 autópályára.

13:05: Felvezetéssel elindultak az M1-re.

15:00: Bábolnai pihenőhelynél várakoznak, egyelőre nem kaptak feladatot. A helyszínen az út szinte teljesen száraz.

16:20: Másfél órája Mocsa és Tata között lapátolják a havat.

16:50: Az OKF utasítására visszafordultak a bábolnai csomópont felé. Némi összevisszaságot tapasztalnak.

17:40: Nagyigmándra irányították a csapatot.

17:45: Teljes zűrzavar. Össze-vissza küldözgetik a járőrt, mentésre még nem került sor, eddig 200 km-t autóztak, de érdemi munka még nem történt. Félő, hogy feleslegesen indultak el.

17:55: Újabb utasítás szerint Nagyigmánd után visszafordulnak, mert Tatabányára kell menniük, a további feladatot ott kapják.

18:30: A csapat elindult haza. Segítség sehova nem kellett, csak egyik helyről a másikra küldözgették őket, így nem volt értelme tovább maradni. Elindult haza az önkénteseket szállító autóbusz is.

A legnagyobb köszönet illeti mind a péntek este, mind a ma délelőtt mentésre induló vecsési polgárőröket, név szerint:

Tisza Ferenc, Bányai János, Sárvári Zoltán, Büki Katalin és Jenei Dávid polgárőröket !

Köszönjük, büszkék vagyunk rátok !

A polgárőrség fotói a helyszínről itt találhatóak.

VTPE

H

1126 M1 autopalya mellett Acs es Mariapuszta kozott a hofuvas nyomai

Fotó: H.Szabó Sándor, ORFK

Ha érdekes volt a cikk nyomj egy ?lájkot?! icon smile Képriport a levegőből   márciusi rendkívüli hóhelyzet                                                                        Nézd meg a többi új cikkünket is!