A vecsési zeneoktatásról – olvasói levél

zeneoviÉl egy házaspár Vecsésen, akik, mióta ismerem őket, zenével, zenéléssel foglalkoznak. Fiatalok, lendületesek, árad belőlük a zene szeretete. Nem is csoda, hiszen ők maguk is zenei környezetben nőttek fel…

“Pechtol Csilla és Czövek István.

Én még emlékszem arra, ahogy Csilla anyukája bent ült egy nagyon kicsi teremben a Petőfi Iskolában, és Zeneórát tartott, folyamatosan ki lehetett hallani a hegedű, vagy a furulya hangját. Ilyen zenei indíttatásból kerültek Vecsésen a Komolyzenei Élet élére, hiszen István a Vecsési Zeneiskola vezetője, és Csilla diplomázott énekes.

Régi vágyuk teljesült, amikor elindították Vecsésen a csecsemőktől az iskolásokig befogó “zenei akciójukat”, ami életszakaszonkénti programot jelent kicsiknek és nagyoknak. Így már van Vecsésen a József Attila Művelődési Házban a  legkisebbeknek a Daloló, amire még Gyálról is átjárnak az anyukák csecsemőikkel, az ovisoknak pedig a ZeneOvi, amit minden óvodában külön-külön tartanak. Így a  gyermekek már csecsemő kortól találkozhatnak a zenével, és megismerhetik a hangszereket. Igen fogékonyak még ebben a fiatal korban, mint mindenre, így a zenére is. Megfelelő indíttatással komoly sikereket el lehet érni nálunk, nem beszélve a kellemes hangulatról, és a szakmai felügyeletről sem ezeken a foglakozásokon.

Arról se feledkezzünk meg, hogy Csillának és Istvánnak, két gyönyörű kisgyermeke van, mindkettő nagyon ügyes, és jól bánik a hangszerrel. Így aztán mindketten kisgyermekes szülőként tisztában vannak a mai gyerekek igényeivel és vágyaival, így igyekeznek a saját műsorukat hozzájuk alakítani.
Ami a legjobb ezeken a foglalkozásokon, hogy nincs kőbe vésve semmi. Van egy alap-séma, amit követnek, de ettől azért merőben el is lehet térni, ahogy a gyerekek szeretnék. Ha a havazásra készült Csilla a Daloló alkalmával, de az egyik kislány kutyust hozott magával, akkor az sem baj, ha az egész egy kutyusról szól, aki esetleg fázik kint a hidegben. Minden folyamatosan alakul és alakítják, a gyermekek igényei szerint. Ez nem jelenthet mást, mint egyfajta alázatot a gyerekek iránt, akik így azt érezhetik, hogy ők a legfontosabbak a világon, de persze nincs is ez másképp’! Mi is lenne ehhez a módszerhez a legjobb eszköz, mint a ZENE?!

Nem is beszélve az anyukákról, akik ezen alkalmakkal megtanulhatják a mondókákat versikéket, és otthon véget nem érően ismételgethetik gyermeküknek, akik ezért nagyon hálásak! Tehát ezek a foglalkozások jót tesznek gyermeknek és szülőnek egyaránt. A közeg és a hangulat ideális, hiszen mi is érdekelhetné jobban a szülőket ilyen alkalmakkor, mint a saját gyermekük?!
A játékosság, a játszva tanulás rendkívül fontos ebben az életkorban, ezt Csilláék remekül alkalmazzák.

Én, kétgyerekes anyukaként, saját tapasztalatból tudom mondani, hogy amit Csilla és István csinálnak, kiváló. Mind a Daloló, mind a ZeneOvi részesei lehetünk minden héten, ezért külön köszönettel tartozunk nekik, és ezt nem csak a magunk nevében mondhatom! Nagyobbik lányomat Csilla nyomására sikerült felvetetni a Vecsési Zeneiskolába, hegedülni tanul, és olyan mérhetetlenül büszke arra, hogy ovisként ő iskolába járhat…. A boldogságot az arcán látni minden alkalommal, mindennél többet ér! A hegedű a legnagyobb becsben van nálunk, még a húga is tátott szájjal nézi, mikor “gyakorol” a nővére! Köszönjük Nektek Csilla és István!

Tavasszal tartják a szokásos 3 felvonásból álló Zenés Mesék előadásukat, mindenkinek szeretettel ajánlom! Mint ahogy a másik 3 foglalkozást is! Gyertek! Nem fogjátok megbánni! :-)”

Simó Ágnes

Ha érdekes volt a cikk nyomj egy ?lájkot?! icon smile Húsvét előtti tavaszi nagytakarítás Gyömrőn                                                                        Nézd meg a többi új cikkünket is!